Sastojci:
- 6 kg slatkih zrelih šljiva, opranih
- 600 g šećera
Priprema:
Za džem šljivama prvo izvadite koštice i prerežite ih na pola pa ih stavite u zdjelu i pospite šećerom. Dobro ih izmiješajte i ostavite da odstoje 1 sat pa smjesu premjestite u veliku posudu za kuhanje. Pustit će sokove.
Pustite da zavrije, nepoklopljeno, povremeno miješajući. Kuhajte 10 minuta pa ugasite vatru. Ohladite na sobnu temperaturu. Ovaj korak ponovite ukupno četiri puta, a zadnji put pustite da prokuha na nižoj temperaturi i miješajte da ne zagori.
Vruću marmeladu prebacite u staklenke i dobro ih zatvorite, ali nemojte previše stegnuti jer moraju izaći mjehurići zraka. Staklenke stavite u veliki lonac i podlijte s 50 ml vode pa pustite da zavrije i kuhajte 15 minuta.
Izvadite tegle iz lonca i ostavite na sobnoj temperaturi 12-24 sata. Ohladite džem i uživajte.
Izvor: Stvar Ukusa
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice