Bakalar na bijelo jedna je od blagdanskih poslastica, namaz koji se savršeno spaja s toplim ili tostiranim domaćim kruhom. Priprema traži vremena i vještine ali uz naše savjete to neće biti problem. Prvi korak je odabir kvalitetnog bakalara intenzivnog mirisa.
Suhi bakalar istucite batom (za meso). Uronite u posudu s vodom i ostavite preko noći. Ribu potom premjestite u veći lonac za kuhanje, od pomoći može biti i ekspres-lonac ukoliko želite spriječiti širenje mirisa od kuhanja ili jednostavno želite skratiti vrijeme kuhanja. Kuhajte dok se ne raskuha, što ovisi o vrsti, metodi kojom je riba sušena te veličini ribe. Očistite meso bakalara, sklonite i najmanju kost. Očišćeni bakalar usitnite te tucite u mužaru uz dodatak češnjaka i maslinovog ulja sve dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Ukoliko niste sigurni u količine savjet je da 60 dkg suhog bakalara pripremite s nekoliko češanja češnjaka te 2 dcl maslinovog ulja, uz napomenu da ukupne količine ovise o vašim željama te vrsti bakalara.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice