Bakalar na bijelo jedna je od blagdanskih poslastica, namaz koji se savršeno spaja s toplim ili tostiranim domaćim kruhom. Priprema traži vremena i vještine ali uz naše savjete to neće biti problem. Prvi korak je odabir kvalitetnog bakalara intenzivnog mirisa.

Suhi bakalar istucite batom (za meso). Uronite u posudu s vodom i ostavite preko noći. Ribu potom premjestite u veći lonac za kuhanje, od pomoći može biti i ekspres-lonac ukoliko želite spriječiti širenje mirisa od kuhanja ili jednostavno želite skratiti vrijeme kuhanja. Kuhajte dok se ne raskuha, što ovisi o vrsti, metodi kojom je riba sušena te veličini ribe. Očistite meso bakalara, sklonite i najmanju kost. Očišćeni bakalar usitnite te tucite u mužaru uz dodatak češnjaka i maslinovog ulja sve dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

Ukoliko niste sigurni u količine savjet je da 60 dkg suhog bakalara pripremite s nekoliko češanja češnjaka te 2 dcl maslinovog ulja, uz napomenu da ukupne količine ovise o vašim željama te vrsti bakalara.