Tapenada, namaz od maslina, kapara i inćuna, omiljeni je dodatak brojnim jelima, posebno onima u kojima želite naglasiti mediteranske okuse. I dok originalni recept dolazi iz Provanse, razne verzije čine ga još popularnijim. Lako se priprema kod kuće I osim kao odličan namaz na prepečenom kruhu, tapenadu možete upotrijebiti kao dip, nadjev za punjena jaja, rajčice, paprike, ili pak kao preljev za tjesteninu ili prilog ribljim ili mesnim jelima. Svježe pripremljenu pohranite u staklenku te tako čuvajte i do nekoliko tjedana zahvaljujući sloju ulja koji će se izidići iznad tapenade ta tako očuvati najbolje do okusa. Donosimo dva recepta, prvi najbliži originalu s juga Francuske, te drugi koji privlači dodanim sušenim rajčicama.

Tapenada
Sastojci:
250 g crnih maslina bez koštica
50 g fileta inćuna
60 g kapara
1 češanj češnjaka
150-200 ml maslinova ulja
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke pa ih izmiksajte tako da dobijete pire. Ukoliko volite osjetiti komadiće maslina, preprouka je ne miksati već sjeckati masline. Namaz začinite timijanom, ribanom limunovom koricom, morskom soli te paprom.

Crvena tapenada
Sastojci:
100 g sušenih rajčica
100 zelenih maslina
1 žlica badema
bosiljak
Priprema:
Sve sastojke dobro izmiksajte, dodajte sol i papar te po želji senf i sok od limuna. Prepecite kruh i, dok je još topao, namažite tapenadu te odmah poslužite.