S obzirom na to koliko je luk važan i često upotrebljavan u hrvatskoj kuhinji, iznenađuje činjenica da smo tek nedavno počeli otkrivati da ga, osim pirjanja i prženja kao bazu za brojna jela, možemo pripremati i samostalno, kao popularne pržene kolutiće - onion rings. Jednostavno pripremljene glavice luka, narezane na kolutiće pa uvaljane u tijesto i pržene neodoljive su kao predjelo, dodatak glavnome jelu ili kao hrskavi snack uz, primjerice, pivo. Recepti i varijante stižu nam iz Sjeverne Amerike, Ujedinjenog Kraljevstva, Australije i Novog Zelanda gdje onion rings imaju dugu povijest i tradiciju. Uvijek je riječ o kolutićima poprečno narezanih glavica luka umočenih u pripremljeno tekuće tijesto s dodacima ili bez njih ili, pak, u klasični trio za pohanje - brašno, razmućena jaja i krušne mrvice. Tako “odjeveni” kolutići se zatim prže u dubokom vrelom ulju, a nakon termičke obrade stavljaju se na kuhinjski papir kako bi se ipak smanjila poprilična količina upijenog ulja. Poslužuju se topli, po želji još dodatno posoljeni ili nakapani s nekoliko kapi limunova soka radi lakše probavljivosti. Donosimo osnovni recept za pripremu ovih omiljenih zalogaja, čija je korica je lagana i prozračna zbog dodatka mineralne vode, te recept za pripremu ukusnog umaka.
Kolutići u hrskavom omotaču
Sastojci:
1 veliki luk
150 g glatkog bijelog brašna
1/2 vrećice praška za pecivo
prsohvat soda bikarbone
180 ml gazirane mineralne vode
sol
ulje za prženje
Priprema:
Oguljeni luk narežite na ploške od oko 1 cm pa ih razdijelite u krugove. U većoj posudi pomiješajte prosijano brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i mineralnu vodu. Žestoko sve istucite pjenjačom dok ne nastane glatko tekuće tijesto. Zagrijte puno ulja u dubokoj tavi. Kolutiće umačite u tijesto i pržite s obje strane dok ne dobiju zlatnožutu boju. Vadite ih šupljikavom žlicom i stavljajte na kuhinjski papir da se ocijede.
Recept za slatko-kiseli umak
100 g ricotte
2 žlice umaka od rajčice
1/2 žličice umaka Tabasco
1/2 žličice umaka Worcestershire
1 žlica sojina umaka
1 žlica nasjeckanog vlasca
Izmiksajte sve sastojke pa pospite nasjeckanim vlascem.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice