Jedan od najjednostavnijih kolača koji je veliku popularnost stekao u vrijeme pandemije uzrokovane koronavirusom je banana kruh, u originalu banana bread. Iako se prvi recept pojavio u vrijeme Velike depresije u Americi tijekom 1920-ih, zahvaljujući društvenim mrežama ponovno je postao popularan tijekom lockdowna.

Priprema se od zrelih banana, a može stajati više dana. Po želji možete dodati sastojke kao što su orašasto i suho voće, čokolada... Donosimo vam recept za banana bread s orasima i grožđicama koji se jednostavno priprema, a ako ne volite ovu kombinaciju, ovaj kolač je zahvalan za eksperimentiranje s dodacima.

Sastojci

  • 150 g integralnog brašna
  • 150 g bijelog brašna
  • 150 g oraha
  • 3 banane
  • 100 ml vode
  • 2 žličice sode bikarbone
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 50 g grožđica
  • 1 jaje
  • 1 žlica meda
  • 1 žličica cimeta
  • prstohvat soli

Recept za banana kruh s orasima i grožđicama

14:15
Korak 1

Pomiješajte suhe sastojke

Pomiješajte obje vrste brašna, dodajte sodu bikarbonu, cimet, sol i sitno nasjeckane ili mljevene orahe.

14:20
Korak 2

Pomiješajte mokre sastojke

U drugoj posudi vilicom izgnječite dvije banane, dodajte ekstrat vanilije, vodu, med, jaje i grožđice pa sve dobro promiješajte.

14:20
Korak 3

Napravite tijesto

Pomiješajte obje smjese i miješajte dok ne dobijete glatko testo bez grudica. 

Recept za banana kruh s orasima i grožđicama
Shutterstock 

14:21
Korak 4

Ulijte smjesu

Tepsiju obložite papirom za pečenje i ulijte smjesu. Treću bananu narežite po dužini pa stavite odozgo. 

14:22
Korak 5

Pecite

Pecite na 180 C oko pola sata. Kada je kolač gotov, izvadite ga iz kalupa i ostavite da se malo ohladi prije rezanja.