Zdravi zalogaji se temelje na planiranju, odabiru zdravih, ne skupih namirnica, te pripremi obroka kod kuće. Donosimo odličnu ideju koja može poslužiti kao zdrav i ukusan međuobrok ali i doborodošlo jelo za druženja oko stola. Tajna je u pripremi prutića od lisnatog tijesta, te namaza od svježeg sira i omiljenih rotkvica.

Prutići s namazom od svježeg sira i rotkvica
Sastojci:
1 svežanj rotkvica
250 g svježeg posnog sira
50 g maslaca
2 jaja
1 žlica nasjeckanog vlasca ili
peršina
sol
Za prutiće
1 pakiranje razvaljanog lisnatog tijesta
1 jaje
1 žlica lanenih sjemenki

Priprema:
Rotkvicama odrežite lišće i korjenčiće, dobro ih operite i grublje naribajte u zdjelicu. Jaja stavite u manji lonac i dolijte toliko vode da ih prekrije. Kuhajte 8 minuta, odmah izlijte vruću vodu i ohladite jaja pod hladnom vodom da se lakše ljušte. Ohlađena jaja oljuštite i narežite na kockice. Maslac, omekšao na sobnoj temperaturi, vilicom promiješajte sa sirom i malo soli pa dodajte u zdjelu s naribanim rotkvicama. Vlasac operite, otresite vodu i nasitno ga nasjeckajte. Rotkvicama dodajte narezana jaja i vlasac ili peršin pa sve promiješajte.
Lisnato tijesto stavite na radnu površinu pa rezačem s kotačićem izrežite trake širine otprilike 1,5 cm i prepolovite ih. Trake rasporedite na papir za pečenje, između njih ostavite mali razmak da se tijekom pečenja ne bi spojile. Razbijte jaje u posudu, umutite ga. Kistom namočenim u jaje premažite sve trake tijesta. Na kraju ih pospite lanenim sjemenkama i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 5 minuta. Prutiće poslužite s namazom.

Savjet više: Ukoliko nemate vremena za pripremu prutića poslužite se tostiranim kruhom ili krekerima.