Tortilje su tanke pogače koje se pripremaju od brašna, vode, biljnog ulja i malo soli, odlična osnova za kreiranje neodoljivih obroka. Priča o tortiljama ima korijene u meksičkoj kuhinji gdje se pripremaju svakodnevno. Pripremaju su od pšeničnog ili kukuruznog brašna, a zbog neutralnog okusa odlično se slažu s raznim namirnicama. Zanimljivo je koliko vrsta smotuljaka možemo pripremiti od ovih osnova. 

Tortilje sa šampinjonima

Sastojci:
1/2 crvene paprike
1 mladi luk
3 žlice sezamova ulja
½ luka
1 čili papričica
2 češnja češnjaka
sol
300 g šampinjona
8 tortilja
parmezan

Priprema:

Na tavi zagrijte ulje pa na laganoj vatri propirjajte nasjeckani luk, češnjak, papriku, očišćenu i nasjeckanu čili papričicu. Sve posolite po želji. Pojačajte vatru, dodajte narezane šampinjone i dobro ih zapecite. Maknite s vatre, umiješajte narezani mladi luk pa nadjenite zagrijane tortilje. Pospite svježe ribanim parmezanom.

Tortilje s piletinom i povrćem

Sastojci:
6 gotovih tortilja
500 g mljevenog pilećeg mesa
1 luk
2 crvene paprike
250 g pelata
1 dl bijelog vina
1/4 glavice crvenog kupusa
1 glavica ljubičastog luka
žličica mljevene crvene paprike
zelena salata
180 g kiselog vrhnja

Priprema:

Na ulju prepržite luk, dodajte crvenu papriku narezanu na kockice i mljeveno meso. Začinite i sve zajedno pirjajte nekoliko minuta. Potom podlijte vinom, dodajte još malo mlake vode i kuhajte dok meso ne omekša. Pred kraj kuhanja umiješajte i pelate te sve po potrebi još začinite. Dok se jelo kuha, kupus narežite na tanke trake, ljubičasti luk na kolutove, a zelenu salatu natrgajte na listove. Tortilje zagrijte u pećnici te na njih slažite gotovo meso, preko mesa kupus i salatu te u svaku tortilju po želji stavite još i žlicu kiselog vrhnja.