Ukusni komadi mesa narezani na tanje komade, punjeni po želji te zarolani i pripremljeni na prženjem na tavi ili na roštilju omiljen su obrok svima koji vole ukusno, kvalitetno i zanimljivo pripremljen mesni obrok. Za nadjevanje je odlična i svinjetina, teletina te tanko narezana puretina. Meso za teleće odreske je nešto skuplje, ali se brže priprema. Meso se može puniti brojnim sastojcima a mi preporučamo sezonsko povrće, ploške slanine, senf, luk narezan na tanje šnite. Ali prepustite mašti na volju jer možda vas baš iznenade ne klasične kombinacije s voćem i sirevima.
Do uspjeha u 4 koraka
• Kako bi se meso jednakomjerno pržilo i kuhalo, lagano ga stucite između dvije folije.
• Meso začinite, zatim premažite senfom i nadjenite. Ostavite slobodan rub od oko 1,5 cm.
• Duže strane lagano preklopite (naročito ako je malo nadjeva) i namotajte svitke.
• Zatim ih učvrstite čačkalicama ili kuhinjskim koncem, poklopite, te kuhajte 45-90 minuta.
Rolani ražnjići
Svejedno jesu li iz tave ili s roštilja: ražnjići sa svicima omiljeno su ljetno jelo. Kako bi i optički bili primamljivi, upotrijebite sljedeći trik: meso nadjenite, namotajte i (na primjer) tri svitka stavite paralelno, jednog do drugoga. Čačkalicama probodite svitke, a između njih ostavite razmak – ovisno koliko velike komade želite. Zatim odrežite ploške – tako ćete dobiti savršeno kompaktne ražnjiće.
Omiljene svjetske preporuke
Danska – s ukusnim svježim sirom
Šampinjoni, svježi sir, kuhana šunka i poriluk, odličan su nadjev za goveđe i pureće svitke. Nasjeckana majčina dušica ukusan je začin koji odlično odgovara u ovaj kombinaciji. Savjet je da šampinjone unaprijed popržite.
Sjeverna Italija – s aromatičnom kaduljom
Nadjev od špinata, sira, češnjaka, sirove šunke i listića kadulje donijet će vam dašak Trentina u kuću. Savjet više je da špinat ne stavljajte sirov u nadjev, već ga prvo blanširate.
Mađarska – s mnogo ljute paprike
Goveđi svitci s kiselim zeljem, komadićima paprike i mnogo mljevene paprike neodoljivo su jelo za sve koji vole izraženije okuse. Ako ne volite svježu papriku, koristite kiselu. Savjet je da umak zgusnete kiselim vrhnjem.
Srednja Italija – začinsko bilje i parmezan
Pasta od paprike, peršin, naribani parmezan – s ovim jednostavnim, ali mediteranski ukusnim nadjevom vaši će mesni svitci dobiti novu okusnu dimenziju.
Savjet za ljutu varijantu - pastu od paprike zamijenite pastom od čilija.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice