Za dizano tijesto obično nam treba više vremena jer kvascu treba vremena da se aktivira najprije u vodi ili mlijeku, zatim u tijestu koje se diže najmanje pola sata do sat vremena. Zato dobro dođu recepti za tijesta kojima ne treba dugo da narastu. Ovo tijesto drži se u hladnjaku oko 15-ak minuta, a od njega možete pripremati razne vrste peciva i kiflica.
Sastojci:
600 g brašna
300 ml vode
200 g maslaca ili margarina
1 jaje
1 žlica octa
pola žlice soli
Priprema:
Dobro promiješajte vodu, ocat, sol i jaje. Zatim dodajte prosijano brašno i zamijesite tijesto. Tijesto mora biti elastično i ne smije se lijepiti za prste.
Stavite tijesto na pobrašnjenu površinu i podijelite ga na dva dijela. Prvi dio razvaljajte što tanje, oko 3 milimetra debljine.
Podijelite margarin na dva dijela. Prvo tijesto namažite s pola margarina.
Zatim isto napravite i s drugim tijestom i preklopite preko prvog dijela tijesta. Tijesto zarolajte u roladu te u oblik puža. Puž od tijesta stavite u vrećicu i ostavite u hladnjaku 15 minuta, a može i duže.
Izvadite tijesto iz hladnjaka pa ga ponovo razvaljajte i oblikujte željena peciva.
Izvor: Stil Kurir
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice