Knedle od kruha najpopularniji su prilog u tradicionalnoj njemačkoj kuhinji. Obično se miješaju s različitim svježim začinskim biljem, no mogu podnijeti i jače okuse, poput muškatnog oraščića ili naribane korice limuna.

Po želji u knedle od kruha možete dodati i male komadiće svježe ili pržene slanine. Najbolje ih je poslužiti uz gulaš, goveđe ili svinjsko pečenje ili s kremastim umakom od gljiva.

Knedle od kruha

Sastojci:

  • 450 g starog kruha
  • 250 ml mlijeka
  • 2 žlice maslaca
  • 1 glavica luka
  • 1 žlica nasjeckanog peršina
  • 2 jaja (M)
  • ½ žličice soli
  • ¼ žličice papra
  • 60 g krušnih mrvica

Priprema:

  1. Kruh narežite na male kockice, a luk fino usitnite. Kruh prebacite u posudu, a mlijeko zagrijte do vrenja. Vrućim mlijekom prelijte kruh, promiješajte i ostavite 15 minuta.
  2. Otopite maslac na tavi, dodajte luk i pržite dok ne omekša, pa ubacite peršin. Ubacite smjesu s maslacem u posudu s kruhom, pa dodajte jaja, sol i papar. Prstima ili drvenom kuhačom dobro promiješajte sastojke; smjesa bi trebala biti ljepljiva.
  3. Zakuhajte veći lonac s posoljenom vodom. Napravite probnu malu kuglicu mokrim rukama pa ju ubacite u vrelu vodu. Ako se tijesto raspada u ostatak smjese dodajte malo krušnih mrvica pa oblikujte veće knedle.
  4. Pažljivo ih ubacite u vrelu vodu i kuhajte 20 minuta, a zatim ih pomoću šupljikave žlice izvadite na tanjur. Poslužite toplo!