Osnova većine slanih jela je luk ili češnjak, ali mirisi prženja i dinstanja ovih namirnica nije svima ugodan. Pogotovo je neugodno kad se mirisi šire i zadržavaju po kuhinji, ali i cijeloj kući i uvlače se u namještaj, odjeću i kosu.
Krivac za neugodne mirise je oslobađanje sumpora iz luka tijekom toplinske obrade. Doznali smo kako možete izbjeći ovaj problem i pripremiti ukusno jelo, a da zrak u kuhinji ne poprimi neugodan miris.
Trik je u tome da dodate jedan jednostavan sastojak koji većina nas ima u kuhinji, a to je soda bikarbona.
Kada nasjeckate luk i stavite ga u tavu sa zagrijanim uljem, obavezno dodajte žličicu sode bikarbone. Ako je količina luka veća od pola kilograma, dodajte punu žlicu i ostavite luk da se dinsta kao i obično.
Osim što neće širiti neugodan miris, luk će se zgusnuti pa će biti lakše probavljiv. Također, ako uz jelo trebate napraviti zapršku, možete je preskočiti jer luk dinstan sa sodom bikarbonom daje jelu potrebnu gustoću. Ovaj trik koriste kuhari u velikim restoranima i hotelima.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice