Osnova većine slanih jela je luk ili češnjak, ali mirisi prženja i dinstanja ovih namirnica nije svima ugodan. Pogotovo je neugodno kad se mirisi šire i zadržavaju po kuhinji, ali i cijeloj kući i uvlače se u namještaj, odjeću i kosu.

Krivac za neugodne mirise je oslobađanje sumpora iz luka tijekom toplinske obrade. Doznali smo kako možete izbjeći ovaj problem i pripremiti ukusno jelo, a da zrak u kuhinji ne poprimi neugodan miris.

Trik je u tome da dodate jedan jednostavan sastojak koji većina nas ima u kuhinji, a to je soda bikarbona.

Kada nasjeckate luk i stavite ga u tavu sa zagrijanim uljem, obavezno dodajte žličicu sode bikarbone. Ako je količina luka veća od pola kilograma, dodajte punu žlicu i ostavite luk da se dinsta kao i obično.

Osim što neće širiti neugodan miris, luk će se zgusnuti pa će biti lakše probavljiv. Također, ako uz jelo trebate napraviti zapršku, možete je preskočiti jer luk dinstan sa sodom bikarbonom daje jelu potrebnu gustoću. Ovaj trik koriste kuhari u velikim restoranima i hotelima.