Crni luk, baš kao i češnjak, bogat je korisnim tvarima koje utječu na simptome prehlade, imunitet i razne procese u tijelu. No, te tvari su osjetljive na toplinu i postoji točna točka preko koje ovu namirnicu ne smijete termički obrađivati, što vrijedi i za kiseli kupus.

Luk sadrži flavonoid kvercetin koji pomaže procesima koji kontroliraju šećer u krvi, štite zdravlje srca i smanjuju upale. Kvercetin se aktivira toplinom, što znači da je dobro popržiti ili ispeći luk. No, nutricionisti upozoravaju da taj proces ne bi trebao trajati dulje od pet minuta. Nakon tog trenutka, toplinska obrada počinje uništavati ovu tvar.

Dakle, ako želite izvući maksimum iz luka kratko ga popržite. Koristite li ga u jelima koja se dugo kuhaju, poput juha, variva ili raznih jela s mesom, znajte da iz njega nećete dobiti maksimalnu moguću količinu zdravih sastojaka.

Pogreška kod pripreme luka
doina-gavrilov-FvdoYvSEaCI-unsplash