Turski streetfood pide zapravo je turska verzija pizze, ali jednostavnija. Tijesto je vrlo slično, a izgledaju poput lađica od tijesta s nadjevom po želji u sredini. Nadjev može biti mesni, od šunke do mljevenog mesa ili od povrća, gljiva, čak i jaje na oko.

Donosimo vam recept za savršeno hrskavo tijesto s kojim će ovaj specijalitet biti ukusniji od klasične pizze.

Recept za turski pide

Sastojci:

  • 850 + 50 g brašna
  • 400 ml mlijeka
  • 10 g suhog kvasca
  • 100 ml ulja
  • 1 žlica šećera
  • 1 žlica soli
  • 2 jaja
Recept za turske pide bolje od pizze
Shutterstock 

Priprema:

U malo toplog mlijeka pomiješajte šećer, kvasac i žličicu brašna te ostavite da se diže.

U zdjelu stavite oko 400 g brašna i sol i promiješajte. Ulijte mlijeko, ulje (ostavite 2 žlice za kraj), jedno jaje i jedan bjelanjak (žumanjak ide i na kraju) i kvasac. Zamijesite tijesto koje se ne lijepi za ruke ili se vrlo malo lijepi.

Premažite preostalim uljem, malo premijesite i ostavite tijesto da se diže sat do sat i pol na toplom mjestu.

Tijesto premijesite, pa podijelite na 8 dijelova (ili koliko želite i hoćete li veće ili manje). Svaki dio tijesta oblikujte u kuglu. Nemojte rolati tijesto predugo kako ne bi postalo žilavo i teško ga je razvaljati, ali ako se to dogodi samo ostavite loptice da odmore 10 minuta i opustit će se.

Svaku lopticu razvucite gore-dolje i malo sa strane. Stavite nadjev po želji. Na kraju rubove samo presavijte prema unutra, a krajeve tijesta utisnite u špicu da dobijete oblik čamca.

Pustite ih da odstoje oko pola sata. Premažite rubove žumanjkom.

Pecite 15-20 minuta na 200 stupnjeva. Nakon 15 minuta provjerite jesu li rubovi dobili boju.