Palačinke su jednostavna slastica koja se priprema s osnovnim sastojcima, ali ne ispadnu uvijek savršeno. Ako se pitate zašto, možda radite neku od ovih grešaka.

1. Pogrešna tava

Da bi palačinke ispale kako treba važna je dobra tava. Također, nemojte je ribati nakon upotrebe, već isperite vodom i tijesto se neće lijepiti.

2. Maslac ili ulje

Kada želite namastiti tavu za palačinke, nemojte koristiti margarin ili maslac. Koristite ulje, a vrstu odaberite po želji. Tavu kistom ili salvetom lagano premažite uljem, a kako ne bi bile previše masne smjesi možete dodati malo ruma.

Greške koje radite kad pečete palačinke
Shutterstock 

3. Mikser ili pjenjača

Smjesa za palačinke bit će savršena ako sastojke promiješate pjenjačom, a ne mikserom. Tako će biti mekše, dok s mikserom možete pretjerati pa će palačinke biti gumene i žilave.

4. Pretjerano miješanje

Koliko god vam se činilo nelogično, grudice u smjesi su dobra stvar. Bitno je da su sastojci dobro povezani, a ako se pokušate riješiti grudica, smjesa će opet biti loša i palačinke će ispasti gumene.

5. Koliko šećera?

Neki u smjesu dodaju vanilin šećer, no općenito od prevelike količine šećera palačinke se mogu zalijepiti za tavu. Dovoljna je jedna žličica u smjesi, a umjesto šećera možete koristiti med.

Greške koje radite kad pečete palačinke
Shutterstock 

6. Jačina vatre

Palačinke je najbolje peći na srednjoj ili nižoj temperaturi. Ako pretjerate, ne samo da mogu zagorjeti, nego mogu ostati nedovoljno pečene u sredini.

7. Koliko puta se okreću?

Palačinke je bolje provjeravati jesu li pečene tako što ćete samo podići kraj s tave. Nemojte ih više puta okretati, jer i zbog okretanja mogu ispasti tvrde i žilave.

8. Nestrpljivi ste

Teško je oduprijeti se i ne pojesti vruću palačinku bez nadjeva, ali nakon što ste ih ispekli ostavite ih da odstoje desetak minuta da omekšaju.

 Izvor: Stvar ukusa