Pored  toga što u zamrizivaču možemo sačuvati neka unaprijed pripremljena jela pa ih izvaditi u one dane kad smo u gužvi i ne stižemo kuhati, zahvaljujući njemu možemo produžiti vijek trajanja nekih sezonskih namirnica te ih tako imati na raspolaganju i kad im sezona prođe. Pa, krenimo redom…

1. Špinat

Smrznuti špinat zdravo je povrće koje možete imati pri ruci ako niste bili u trgovini ili želite nešto domaće. Špinat je iskoristiv u jelima kao što su tjestenina, juhe ili variva. Osim što možete kupiti već smrznuti šinat, možete ga zamrznuti i sami, što je odličan način da mu produljite vijek trajanja jer se inače ovo povrće vrlo brzo kvari.

2. Voće u sezoni

Čuvanje voća, poput onog bobičastog ili pak breskvi, u zamrzivaču kada je na vrhuncu sezone je pametan potez. I nemojte zanemariti rajčice, pogotovo ako ih imate previše. Rajčice možete u receptima koristiti izravno iz zamrzivača – nije potrebno odmrzavanje – posebno kad je riječ o domaćim pizzama, focacciama i tjestenini.

6 namirnica koje uvek trebate mati u zamrzivaču
Shutterstock 

3. Orašasti plodovi

Od oraha, lješnjaka, badema do pekana - možete zamrznuti bilo koje orašaste plodove pa ih odleđivati prema potrebi. Dobro ih je kupovati u sezoni kad su i jeftiniji pa nećete imati ekstra troškove kod, primjerice, izrade božićnih kolača kad nerijetko baš orašasti plodovi poskupe.

4. Meso

Većina domaćica kupi unaprijed meso i zamrzne ga za iduće dane. Ono što je dobro znati jest podijeliti kupljene porcije svježeg mesa u više manjih, napisati na vrećicama što je točno unutra i koja je količina. Također, možete zamrznuti i pečeno meso, primjerice komadiće govedine ili svinjetine, ostatke pečene piletine i slično te ih kasnije koristiti u, recimo, nadjevima za okruglice.

5. Gotova jela

Kao što smo već spomenuli, dobra je ideja zamrznuti unaprijed pripremljena jela za one dane kad nemate vremena za kuhanje. To mogu biti lazanje, razni umaci, gulaš, tortilje… I, naravno, sladoled za desert.

6. Temeljac

Možete zamrznuti pileći, goveđi ili povrtni temeljac i koristiti ga kad god vam treba za neki recept. Spremajte ih u manja pakiranja i zamrznite ih dovoljno da ste nekoliko mjeseci mirni.