U posljednjim godinama, posebno tijekom pandemije planetarno popularan postao je kruh od kiselog tijesta. Tijekom lockdowna i epidemioloških mjera u mnogim zemljama došlo je do nestašice nekih osnovnih proizvoda, a među njima su bili svježi, ali i suhi kvasac te brašno. Zbog toga su ljudi počeli pripremati svoj domaći kvasac, takozvani sourdough starter.

Radi se o kiselom tijestu koje se "uzgaja" u staklenci i dodaje se brašnu i ostalim sastojcima kada se peče kruh. Starter potiče prirodnu fermentaciju tijesta. Ako kruh pečete svaki dan, starter možete držati na sobnoj temperaturi, a za rjeđu upotrebu u hladnjaku.

Recept za starter

Sastojci:

1 jabuka

500 g + 250 g oštrog brašna

350 ml + 170 ml vode

Kako pripremiti domaći kvasac ili starter za kiselo tijesto
Shutterstock 

Priprema:

Jabuku razrežite na pola, izvadite jezgru i naribajte. Pomiješajte pola kg oštrog brašna s 350 ml vode jabukom i dobro zatvorite u staklenku. Nakon tri dana pojavit će se mjehurići i smjesa će narasti, polovicu bacite, a ostatak stavite u zdjelu. Dodajte 250 g oštrog brašna i 170 ml mlake vode, stavite u staklenku, zatvorite i ostavite na sobnoj temperaturi nekoliko dana. Kad se pojave mjehurići, možete upotrijebiti smjesu.

Oko 250 g startera pomiješajte s ostalim sastojcima za kruh, a ostatak održavajte tako što ćete dodavati brašna i vode koliko je potrebno da je u staklenci rijetko tijesto.