Indukcijske ploče već su dulje vrijeme popularnija opcija od klasičnog štednjaka, a osim što lijepo izgledaju, brže se zagrijavaju i skraćuju vrijeme provedeno u kuhanju.

Iako se čini da je čišćenje i održavanje puno jednostavnije od klasičnih ringova, na neke stvari morate obratiti posebnu pozornost ako želite da dugo blista i bez trajnih oštećenja. Ovo su neke od najčešćih pogrešaka koje čini većina ljudi.

Odgađate čišćenje

Što su ostaci hrane ili masnoća dulje na tanjuru, to će ga biti teže očistiti i veća je mogućnost da ćete ga ogrebati prilikom ribanja. Najbolje bi ga bilo očistiti odmah nakon kuhanja, ako za tim postoji potreba. Isto vrijedi i ako ste samo prolili vodu jer će se kamenac brzo zalijepiti i ostaviti mrlje.

Koristite deterdžent za pranje posuđa

Iako je neizostavan za uklanjanje masnoće i tvrdokornih mrlja s posuđa, njime nikako ne čistite ravni tanjur. Kemikalije u njemu stvaraju sloj na staklu koji može trajno utjecati na izgled vaše peći.

Čistite ploču dok je još vruća

Prije čišćenja ploča se mora potpuno ohladiti. Ponekad u žurbi to zanemarimo, a zna se dogoditi da mrlju dodatno "zapečemo" dodajući sredstvo za čišćenje na još vruću površinu.

Koristite abrazivna sredstva

Preskočite sve proizvode koji sadrže abrazive, klor, izbjeljivač ili bilo koji drugi sastojak koji može oštetiti i nagrizati površinski sloj keramičkih pločica.

Ostavite da se sama osuši nakon ribanja

Jedna od stvari koju mnogi griješe je ta da nakon ribanja ostave dasku da se sama osuši na zraku. Na taj način riskirate da na njemu ostanu trajne mrlje koje kasnije nećete moći ukloniti. Najbolje bi ga bilo odmah nakon ribanja prebrisati čistom pamučnom krpom. Također, izbjegavajte papirnate ručnike za brisanje jer s vremenom mogu oštetiti površinski sloj.

Izvor: Stvar ukusa