Pohana hrana mnogima je poseban užitak, ali nije najzdravija opcija jer pohanje na klasičan način podrazumijeva korištenje jaja, brašno i mrvice te prženje u dubokom ulju. Stoga pohanje hrane u pećnici ima mnoge prednosti: nema špricanja ulja i intenzivnog mirisa, a i hrana je zdravija jer upija manje masnoće. Priprema je jednostavna, a vrijede preporuke kao i pri klasičnom pohanju.

Meso koje pripremate za pohanje neka bude sobne temperature jer ono hladnije neće imati ukusnu hrskavu koricu zbog koje i tako volimo pohano. Uvaljajte meso, ribu ili povrće u brašno, potom u razmućeno jaje pa u mrvice. Odmah pripremite cijelu količinu koju namjeravate pohati. U pećnicu zagrijanu na 170 do 200 stupnjeva stavite lim za pečenje s malo ulja, toliko da dno bude premazano.

Potom na zagrijani lim rasporedite komade pripremljene za termičku obradu te ih odozgo premažite s malo ulja. Umjesto ulja možete koristiti i otopljeni maslac ili kokosovu mast. Meso pecite dulje, ribu i povrće kraće te na pola vremena pečenja preokrenite komade na drugu stranu te ih ponovno premažite. I ne zaboravite, što je meso za pohanje tanje, to je i kraće vrijeme potrebno da se termički obradi. Preporuka je staviti panirane namirnice na rešetku iznad lima za pečenje kako se donja strana ne bi zapekla ili ostala mekana.

Za one koji pohano vole dodatno začiniti, vrijede savjeti kao i u klasičnom paniranju. Za hrskaviju koricu dodajte sezam u krušne mrvice ili njime obložite meso i povrće nakon što ste ga uvaljali u brašno i jaje. Sezam oplemenjuje okus i izvor je prirodne masnoće.

Također, odličan su dodatak kuhana i ocijeđena kvinoja, usitnjeni cornflakes i parmezan. Pronađite savršene saveznike i pripremite obrok koji na najbolji način spaja tradiciju i elemente zdravije prehrane.

Savjeti za pohanje u pećnici i 2 recepta za pohano povrće i meso
Shutterstock 

Donosimo i dva recepta za pohanje u pećnici.

1. Pohano meso i krumpir iz pećnice

Sastojci:

  • 20 ml vode
  • 50 ml pasirane rajčice
  • sol, papar, bosiljak
  • 500 g krumpira
  • 600 g pilećeg filea
  • 100 g šunke
  • 100 g tvrdog sira
  • 2 jaja
  • 100 g krušnih mrvica

Priprema:

Krumpir narežite na kockice, pomiješajte vodu, pasiranu rajčicu i začine, pa prelijte preko krumpira. Krumpir stavite u tepsiju koju ste nauljili. Meso narežite na odreske, pa istucite. Stavite šunku i naribani sir i zarolajte. Uvaljajte u umućena jaja i krušne mrvice i stavite preko krumpira. Pecite na 180°C oko 30 minuta.

2. Pohano povrće

Sastojci:

1 patlidžan
1 crvena paprika
1 tikvica
1 mrkva
1 krumpir
3 češnja češnjaka
peršin
170 g krušnih mrvica

Za namaz od rikule:

3 šake rikule
3 žlice maslinovog ulja
malo oraha
malo parmezana
2 češnja češnjaka

Savjeti za pohanje u pećnici i 2 recepta za pohano povrće i meso
Shutterstock 

Za umak od jogurta:

3 žlice grčkog jogurta
2 krastavca
2 češnja češnjaka
kopar

Priprema:

U posudi pomiješajte krušne mrvice, nasjeckani češnjak, nasjeckani peršin, posolite i popaprite, pa promiješajte. Mrkvu, patlidžan, tikvicu, krumpir i papriku narežite na trakice, malo nauljite pa uvaljajte u krušne mrvice. Poredajte na pleh obložen papirom za pečenje. Prelijte uljem, pa pecite u pećnici zagrijanoj na 190°C oko 25-30 minuta.

Za namaz od rikule: opranu rikulu izmiksajte u blenderu, dodajte maslinovo ulje, malo oraha i parmezan. Izmiksajte sve zajedno i dodajte nasjeckani češnjak. Promiješajte.

Za umak od jogurta: U posudi izmiksajte jogurt pa mu dodajte naribani krastavac, češnjak i nasjeckani kopar.