Bechamel je jedan od temelja francuske kuhinje. Priprema se od tri sastojka iz svake kuhinje - brašna, maslaca i mlijeka. Bez bechamela bi mnogo jela bilo nezamislivo, poput musake i lazanja, ali i drugih popularnih umaka, kao što su mornay i soubise.

Ako ga pripremite kako treba, ručak ćete lako podići na višu razinu. Greške se u slučaju bechamela lako prikradu, pa tako umak može biti prerijedak, pregust ili grudast. U nastavku pišemo na što biste sljedećeg puta trebali obratiti pozornost.

1. Omjer brašna i maslaca

Kako bi napravili savršeni roux, mješavinu brašna i odabrane masnoće, pripazite da je omjer 1:1. Dakle, ako stavite 50 g maslaca, obavezo dodajte i 50 g brašna. Ako pretjerate s brašnom, umak će biti grudast, a u suprotnom će biti prerijedak. Ovo je stvarno trenutak za upotrebu vage, ako ne možete ocijeniti od oka. 

2. Miješajte, miješajte, miješajte

Ako pripremate bechamel, nemojte se micati od štednjaka. Trebali biste energično miješati brašno i maslac te nastaviti dobrim tempom i kada krenete postepeno dolijevati mlijeko. Veliki kružni pokreti su u ovom slučaju vaši najbolji prijatelji.

3. Ne pretjerujte s vatrom

Čak i ako vam se žuri, nemojte raspaliti vatru. Velika je vjerojatnost da nećete uštedjeti vrijeme, već samo potrošiti sastojke i dobiti rezultat kojim niste zadovoljni. Roux pripremite na slaboj vatri, a pojačajte je tek kada krenete dolijevati mlijeko. 

4. Upotrijebite toplo mlijeko!

Ako zaista želite ubrzati proces, unaprijed zagrijte mlijeko. Bit će sasvim u redu ako je mlijeko sobne temperature, ali s hladnim nemojte riskirati.

5. Bechamel je gotov...

Ako niste sigurni je li umak spreman za serviranje, provjerite situaciju jednostavnim trikom. Umočite žlicu i pogledajte je li umak ostao na žlici. Ako se zadržao na površini, slobodno ga maknite s vatre.

Uživajte u savršenom bechamelu!