Jaja su namirnice koje se često koriste u prehrani, odličan su izvor proteina, a najzdravija opcija je jesti ih kuhana. Obavezan su sastojak i u raznim jelima, kao sastojak koji povezuje druge sastojke, od ćufti, pljeskavica, polpeta do sarmi te u slasticama i kolačima. No ove namirnice spadaju u hranu koja se brže kvari pa je važno znati koliko su svježa i koji im je rok trajanja.

Ako imate domaća jaja ili ste bacili originalnu ambalažu, a ne sjećate se kad ste ih nabavili, postoje načini pomoću kojih možete provjeriti jesu li pokvarena.

Pomoću ova 4 jednostavna testa možete provjeriti jesu li jaja sigurna za konzumaciju ili ih je bolje baciti.

1. Test plutanja

Stavite jaje u posudu s vodom i promatrajte pluta li jaje. Ako jaje pluta na vodi, onda je to siguran znak da je pokvareno. Svježe jaje će uvijek potonuti na dno.

Kako znati da su jaja pokvarena
Shutterstock 

2. Test svjetiljkom

U zamračenoj prostoriji usmjerite lampu prema jaju i promatrajte. Kod svježeg jajeta primijetit ćete zrak na vrhu i okrugli žumanjak u sredini koji će biti svjetlije boje. Ako je jaje pokvareno, primijetit ćete da je zrak raspoređen po jajetu, a da je žumanjak nedefiniran i razrijeđen.

3. Mućkanje

Kad protresete jaje, ako ispušta zvukove, onda je pokvareno.

4. Miris

Svima je poznat miris, odnosno smrad pokvarenog jajeta. Ako osjetite sumpor i jak miris, to je siguran znak da je jaje pokvareno i da ga treba baciti.

Izvor: StvarUkusa