Jaja su namirnice koje se često koriste u prehrani, odličan su izvor proteina, a najzdravija opcija je jesti ih kuhana. Obavezan su sastojak i u raznim jelima, kao sastojak koji povezuje druge sastojke, od ćufti, pljeskavica, polpeta do sarmi te u slasticama i kolačima. No ove namirnice spadaju u hranu koja se brže kvari pa je važno znati koliko su svježa i koji im je rok trajanja.
Ako imate domaća jaja ili ste bacili originalnu ambalažu, a ne sjećate se kad ste ih nabavili, postoje načini pomoću kojih možete provjeriti jesu li pokvarena.
Pomoću ova 4 jednostavna testa možete provjeriti jesu li jaja sigurna za konzumaciju ili ih je bolje baciti.
1. Test plutanja
Stavite jaje u posudu s vodom i promatrajte pluta li jaje. Ako jaje pluta na vodi, onda je to siguran znak da je pokvareno. Svježe jaje će uvijek potonuti na dno.
2. Test svjetiljkom
U zamračenoj prostoriji usmjerite lampu prema jaju i promatrajte. Kod svježeg jajeta primijetit ćete zrak na vrhu i okrugli žumanjak u sredini koji će biti svjetlije boje. Ako je jaje pokvareno, primijetit ćete da je zrak raspoređen po jajetu, a da je žumanjak nedefiniran i razrijeđen.
3. Mućkanje
Kad protresete jaje, ako ispušta zvukove, onda je pokvareno.
4. Miris
Svima je poznat miris, odnosno smrad pokvarenog jajeta. Ako osjetite sumpor i jak miris, to je siguran znak da je jaje pokvareno i da ga treba baciti.
Izvor: StvarUkusa
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice