Dolaskom proljeća i toplijeg vremena, stigla je isezona šparoga. Zdrava biljka odlična je za proljetnu detoksikaciju organizma, a ujedno i toliko ukusna da im rijetko tko može odoljeti.

Proslavljeni kuhari Martha Stewart, Mary Berry i Gordon Ramsay obožavaju jela sa šparogama, a ovo su njihovi najdraži recepti.

Piletina sa šparogama u umaku od limuna i kiselog vrhnja - recept Mary Berry

Sastojci za 4 osobe:

  • 50 g maslaca
  • 2 žlice ulja
  • 6 manjih filea pilećih prsa - mogu biti narezani na manje komade
  • 6 glavica luka kozjaka razrezanih po dužini
  • 30 g oštrog brašna
  • 400 ml pilećeg temeljca
  • 1 i ½ žlica natrganih listića limunskog timijana
  • 12 šparoga
  • 1 veliki limun
  • 200 ml punomasnog kiselog vrhnja
  • 2 žlice nasjeckanih listića peršina
  • sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180 °C. Na tavi zagrijte pola količine maslaca i pola količine ulja. Posolite i popaprite pileća prsa te ih popržite s obje strane po dvije minute. Izvadite iz tave. U tavu dodajte ostatak maslaca i ulja i popržite luk kozjak 5 do 10 minuta. Brašno miješajte sa 8 žlica temeljca, sve dok ne postane glatko. Dodajte u tavu i pustite da zavrije, potom dolijte ostatak temeljca. Dodajte limunski timijan i vratite piletinu u tavu. Poklopite i stavite u pećnicu na 20 minuta. Prije posluživanja šparoge blanširajte dvije, tri minute. U tavu s piletinom i umakom dodajte peršin, limunov sok i kiselo vrhnje. Izvadite piletinu, složite na tanjur i dodajte šparoge. Prelijte umakom.

3 recepta slavnih kuhara za preukusna jela sa šparogama
Shutterstock 

Šparoge iz tave po receptu Gordona Ramsaya

Sastojci za 4 osobe:

  • 450 g bijelih šparoga
  • 450 g zelenih šparoga
  • ½ žličice mljevenog crnog papra
  • ½ žličice soli
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 2 žlice maslaca
  • 1 šalica povrtnog temeljca

Priprema:

Bijelim i zelenim šparogama odrežite drvenaste dijelove. Šparoge začinjene solju i paprom popržite na vreloj tavi, na maslinovu ulju. Sotirajte dok šparoge ne počnu dobivati crne tragove, oko 90 sekundi. Okrenite ih na drugu stranu i dodajte maslac. Pustite da se prže 90 sekundi. Dodajte povrtni temeljac kako biste deglazirali tavu. Maknite s vatre i pokrijte folijom da se šparoge kuhaju na pari još 2 do 5 minuta.

3 recepta slavnih kuhara za preukusna jela sa šparogama
Shutterstock 

Tart od šparoga po receptu Marthe Stewart

Sastojci za 6 osoba:

  • zamrznuto lisnato tijesto
  • 1 žlica oštrog brašna
  •  krupna sol
  • 500 g šparoga, narezanih
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
  • 4 velika jaja
  • 1 šalica slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje
  • ½ šalice naribanog sira grojera
  • ½ šalice svježeg kozjeg sira natrganog na komadiće

Priprema:

Razvaljajte lisnato tijesto i stavite ga u posudu za pečenje. Zamrznite ga u kalupu na pola sata prije pečenja. Pećnicu zagrijte na 180 °C. Na tijesto stavite papir za pečenje i utege za pečenje pa pecite naslijepo 20-ak minuta. Šparoge kratko blanširajte u slanoj vodi, oko 2 minute. Nakon toga ubacite ih u ledenu vodu da zadrže jarkozelenu boju. Stabljike stavite u blender s jajima, vrhnjem, brašnom i solju te blendajte dok ne dobijete glatku smjesu. Izlijte u dopola pečeno tijestu, pospite grojerom i vrhovima šparoga. Pecite 40-ak minuta. Neka se ohladi 15 minuta prije posluživanja.