Dolaskom proljeća i toplijeg vremena, stigla je isezona šparoga. Zdrava biljka odlična je za proljetnu detoksikaciju organizma, a ujedno i toliko ukusna da im rijetko tko može odoljeti.
Proslavljeni kuhari Martha Stewart, Mary Berry i Gordon Ramsay obožavaju jela sa šparogama, a ovo su njihovi najdraži recepti.
Piletina sa šparogama u umaku od limuna i kiselog vrhnja - recept Mary Berry
Sastojci za 4 osobe:
- 50 g maslaca
- 2 žlice ulja
- 6 manjih filea pilećih prsa - mogu biti narezani na manje komade
- 6 glavica luka kozjaka razrezanih po dužini
- 30 g oštrog brašna
- 400 ml pilećeg temeljca
- 1 i ½ žlica natrganih listića limunskog timijana
- 12 šparoga
- 1 veliki limun
- 200 ml punomasnog kiselog vrhnja
- 2 žlice nasjeckanih listića peršina
- sol i svježe mljeveni crni papar
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180 °C. Na tavi zagrijte pola količine maslaca i pola količine ulja. Posolite i popaprite pileća prsa te ih popržite s obje strane po dvije minute. Izvadite iz tave. U tavu dodajte ostatak maslaca i ulja i popržite luk kozjak 5 do 10 minuta. Brašno miješajte sa 8 žlica temeljca, sve dok ne postane glatko. Dodajte u tavu i pustite da zavrije, potom dolijte ostatak temeljca. Dodajte limunski timijan i vratite piletinu u tavu. Poklopite i stavite u pećnicu na 20 minuta. Prije posluživanja šparoge blanširajte dvije, tri minute. U tavu s piletinom i umakom dodajte peršin, limunov sok i kiselo vrhnje. Izvadite piletinu, složite na tanjur i dodajte šparoge. Prelijte umakom.
Šparoge iz tave po receptu Gordona Ramsaya
Sastojci za 4 osobe:
- 450 g bijelih šparoga
- 450 g zelenih šparoga
- ½ žličice mljevenog crnog papra
- ½ žličice soli
- 1 žlica maslinova ulja
- 2 žlice maslaca
- 1 šalica povrtnog temeljca
Priprema:
Bijelim i zelenim šparogama odrežite drvenaste dijelove. Šparoge začinjene solju i paprom popržite na vreloj tavi, na maslinovu ulju. Sotirajte dok šparoge ne počnu dobivati crne tragove, oko 90 sekundi. Okrenite ih na drugu stranu i dodajte maslac. Pustite da se prže 90 sekundi. Dodajte povrtni temeljac kako biste deglazirali tavu. Maknite s vatre i pokrijte folijom da se šparoge kuhaju na pari još 2 do 5 minuta.
Tart od šparoga po receptu Marthe Stewart
Sastojci za 6 osoba:
- zamrznuto lisnato tijesto
- 1 žlica oštrog brašna
- krupna sol
- 500 g šparoga, narezanih
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
- 4 velika jaja
- 1 šalica slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje
- ½ šalice naribanog sira grojera
- ½ šalice svježeg kozjeg sira natrganog na komadiće
Priprema:
Razvaljajte lisnato tijesto i stavite ga u posudu za pečenje. Zamrznite ga u kalupu na pola sata prije pečenja. Pećnicu zagrijte na 180 °C. Na tijesto stavite papir za pečenje i utege za pečenje pa pecite naslijepo 20-ak minuta. Šparoge kratko blanširajte u slanoj vodi, oko 2 minute. Nakon toga ubacite ih u ledenu vodu da zadrže jarkozelenu boju. Stabljike stavite u blender s jajima, vrhnjem, brašnom i solju te blendajte dok ne dobijete glatku smjesu. Izlijte u dopola pečeno tijestu, pospite grojerom i vrhovima šparoga. Pecite 40-ak minuta. Neka se ohladi 15 minuta prije posluživanja.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice