Kupine su ljetno bobičasto voće, kiselkastog okusa koji osvježava. Bogate su vitaminima i vlaknima, a možete ih kuhati kao pekmez, sok, čaj ili raditi od njih vino. Mi smo za vas pronašli recept za brzu pripremu slatkog sirupa od kupina

Za sirup od kupina trebat će vam svega 15 minuta pripreme, a njegova primjena je svestrana. Sirup možete koristiti u pripremi slastica, koktela ili razrijediti u sok.

Sastojci:

  • 350 g kupina
  • 190 g šećera
  • 200 ml vode
  • sok od 1 limuna

Priprema:
Očistite i operite kupine. U loncu pomiješajte šećer, vodu i kupine. Zagrijte na srednjoj vatri dok ne zakipi, povremeno miješajući. Kad omekšaju, nježno izlomite omekšane bobice vilicom. Kuhajte 6-8 minuta dok se bobice ne raspadnu na sjemenke i dok sirup ne postane svijetloljubičast.

Maknite s vatre i procijedite bobice i sjemenke kroz gusto cjedilo, bacite sjemenke. Umiješajte svježi limunov sok kako biste naglasili okus, ostavite da se ohladi po potrebi i odmah upotrijebite ili čuvajte u steliziranoj staklenoj boci.