Većina ljudi ne može zamisliti dan bez turske kave, a prvu piju čim otvore oči. No, iako se kuhanje vašeg omiljenog toplog napitka čini kao jednostavan proces, gotovo uvijek napravite barem jednu pogrešku koja pokvari okus.
Saznajte koje su najčešće pogreške kod kuhanja kave, ali i osnovno pravilo kod svake greške.
1. Količina crne kave ne odgovara stilu kuhanja
Različiti načini kuhanja zahtijevaju različite količine mljevene kave, jer je brzina ekstrakcije taloga veća ako je samljevena finija.
Korištenje finije mljevenih zrna također povećava vrijeme potrebno da voda prođe kroz talog kave, što povećava vrijeme kontakta između vode i taloga.
Pravilo: metode kuhanja s kraćim kontaktnim vremenom zahtijevaju finije mljevena zrna kave, one s dužim kontaktnim vremenom zahtijevaju grublje mljevena zrna kave.
2. Vrsta vode
Kako poznati napitak sadrži oko 98 posto vode, vrlo je važno koja se vrsta koristi jer to uvelike utječe na kvalitetu.
Pravilo: Najbolje je koristiti filtriranu vodu.
3. Temperatura na kojoj se kuha
Tijekom kuhanja treba biti između 90°C i 95°C.
Pravilo: Vodu možete prokuhati i pustiti da odstoji oko 30 sekundi prije kuhanja.
4. Pravi omjer kave
Ljudi često dodaju previše kave kako bi okus blah bio jači, ali ako koristite previše, riskirate da dobijete kiselkasti okus.
Pravilo: Na 170 mililitara vode najbolje je dodati 2 žličice kave.
5. Voda ne smije prokuhati
Kada kuhalo za vodu s vodom stavite na štednjak, nemojte čekati da zavrije.
Pravilo: Kad prokuha maknuti s vatre. Ulijte trećinu vode u šalicu i dodajte kavu. Promiješajte da nema grudica. Zatim vratite kavu na štednjak i kada se digne do vrha kuhala, stavite je sa strane, zatim dodajte vodu koju ste ocijedili, vratite na vrući štednjak i pustite da prokuha.
6. Bez pretjeranog miješanja
Kad ste skuhali kavu, prokuhajte je i maknite sa štednjaka, nemojte više miješati. Nemojte čekati da se nekoliko puta digne do vrha posude za kavu, a to će promijeniti okus kave.
Pravilo: Kad prokuha maknuti sa štednjaka i ne miješati. Samo ostavite da odstoji 3-4 sekunde. Zatim dodajte žličicu hladne vode i ulijte u šalice.
7. Kava sa šećerom
Nikada šećer nemojte dodavati u već skuhanu kavu.
Pravilo: Šećer dodajte u hladnu vodu, u kuhalu, prije nego što je stavite na štednjak.
Izvor: Stil
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice