Kod pripreme zimnice najvažnije je odabrati kvalitetno povrće, a kod ajvara je ključna kvaliteta paprike. Paprika mora biti potpuno zrela i neoštećena, mesnata i suha. Kada se stavi na roštilj, ovakva paprika ne cvrči i ne pušta puno tekućine, već se sporo peče i zadržava sve sokove i okuse.

Odaberite pljosnate paprike koje je lako ispeći samo s dvije strane, a samim time i guliti. Kako najbrže oguliti pečene paprike: Trikovi za guljenje odmah nakon pečenja ili zamrznutih.

Ako ste u prilici, birajte ekološki uzgojenu papriku starih sorti čiji su plodovi obično nešto sitniji, ali čvršći, takozvane ajvarke, od kojih je najbolja kurtovska kapija. Ako se pitate koja je još sorta paprike najbolja za ajvar, ove tri sorte se najčešće spominju.

Kurtovska kapija

Na spomen ajvara mnogi pomisle na ovu vrstu paprike. Autohtona sorta, duljina plodova najčešće se kreće od 12 do 15 centimetara, a težina im je oko 70 grama. Veliki plus ove sorte je tanka kožica pa se plodovi ove sorte lako gule.

Kurtovska kapija je kasna sorta čije je meso slatkog okusa i jačeg mirisa. Pogodna je za razne prerade jer plodovi sadrže mali postotak vode. U tehnološkoj zrelosti je tamnozelene boje, a u fiziološkoj izrazito crvene boje. 

Koje su najbolje vrste paprika za ajvar?
Shutterstock 

Amfora

Sorta koja daje vrlo velike plodove koji su ravni. Ima blago zakrivljen vrh. Duljina ploda je ista kao kod plodova kurtovske kapije, a težina veća - svaki plod ima oko 100 grama. Širina je 5-6 centimetara.

Također je vrlo autohtona sorta, koja zbog svojih vrlo "oku lijepih" plodova često završava u sastavu salata, odnosno konzumira se svježa, ali prvenstveno je karakteriziraju dobre mogućnosti pečenja. Ova paprika debelih stijenki u tehnološkoj je zrelosti tamnozelena, a u biološkoj izrazito crvena.

Crvena rog paprika

Osim za ovu namjenu, crvena rog izvrsna je za pripremu punjenih paprika, ali i za razne salate i satare. Ova višenamjenska sorta vrlo slatkog okusa ima plodove težine od 160 do 300 grama. Riječ je o bujnoj sorti koja ima tamnozeleno lišće i crvene plodove koji su duguljasti, što se i pogađa iz naziva.

 Izvor: Stil