S dolaskom visokih temperatura koktel Mojito ponovno je vrlo tražen. Kombinacija sastojaka koje čine Mojito osvježava, a ujedno i podiže raspoloženje. 

Za jedan mojito trebat će vam:

jedna limeta

dosta svježe mente

kisela voda

sirup od smeđeg šećera ili šećera u prahu

bezbojni rum.

Profesionalni koktel majstori predlažu da, ako ste u mogućnosti, obavezno odaberete neki kubanski rum, no dobro se mogu pokazati i njegove bezbojne zamjene ili one u "zlatnoj" boji.

Priprema:

Na dno shakera, limenke ili čvrste čaše koju ćete koristiti za mućkanje koktela dodajte nekoliko većih listića svježe metvice i tri kriške limete te nekoliko kapi soka od limete. Zatim treba dodati dvije žlice granuliranog šećera.

Šećerni sirup za mojito ćete napraviti tako da u lonac za kuhanje stavite jednake količine vode i smeđeg šećera te kuhajte na laganoj vatri uz miješanje dok se sve ne sjedini i ne dobije sirup. Koktel majstori ne preporučuju stavljanje smeđeg šećera direktno u čašu ili shaker za koktele jer će mu trebati dosta vremena da se otopi i osjetit će se pod zubima.

recept za koktel mojito
regis-hari-bouchard-ylA1pwOk_vE-unsplash koktel mojito


Nakon što ste ulili ohlađeni šećerni sirup, sljedeći korak je dodavanje oko 60 ml ruma, nakon čega treba miješati ili mućkati. Kad se sve sjedini, ulijte u čašu koju ćete do vrha napuniti kiselom vodom i ukrasiti listićima limete i mente.

Glavna stvar za mojito je da nikada ne stavljate kiselu vodu u shaker i da koristite kockice leda umjesto mrvljenog leda, jer će one postupno otpuštati hladnoću.