Jedna od najzdravijih, ali i najjeftinijih namirnica na svijetu je palenta. Pristupačna je u našim krajevima jer se proizvodi od kukuruznog brašna, a kukuruz je žitarica koja tijelo puni energijom na dulje vrijeme. Kukuruzno brašno sadrži mnoštvo hranjivih tvari, odličan je izvor folata, vitamina B6, K i E, pantotenske kiseline, tiamina, riboflavina i niacina. Ima i visok sadržaj fosfora, magnezija, cinka, kalija, bakra, selena i mangana. Zahvaljujući kukuruzu palenta ima vrlo malo kalorija, zbog čega je idealan obrok za mršavljenje. Ne sadrži gluten i jedna je od najboljih namirnica koje se preporučuju kod poteškoća s probavnim sustavom.

Savjet za najbolju palentu
Shutterstock 

Palentu je najjednostavnije pripremiti kao kuhanu kašu, a Talijani je pripremaju prženu u ulju. Isprobajte brz recept za pržene kocke od palente koje mogu biti savršena zdrava večera.

Recept za kocke od pržene palente

Sastojci:

  • 250 g palente
  • 1 l vode
  • pola žličice soli
  • ulje za prženje

Priprema:

Zavrijte posoljenu vodu i kad se zagrije (ali ne prokuha) dodajte palentu cijelo vrijeme miješajući. Kuhana je kada smjesa postane gusta i voda ispari. Smjesu izlijte u nauljeni kalup, prekrijte prozirnom folijom i pričekajte da se ohladi na sobnoj temperaturi. Zatim prebacite u hladnjak i ostavite da se dobro stegne. Režite po želji pa komade pržite na dobro zagrijanom ulju.

Postupak pogledajte u videu: