Donosimo vam pet fantastičnih recepata za torte koje su idealni prijedlozi za blagdanski stol. Poslužite jednu od ovih torti za Božić ili Novu Godinu...

DOBOŠ TORTA

Sastojci:

6 jaja
6 žlica šećera
6 žlica brašna
po želji sitno naribana limunova korica

Krema:

5 jaja
200 g kristal šećera
1 vrećica vanilin šećera
200 g čokolade za kuhanje (40% kakaove mase)
250 g pravog maslaca

Karamel:

200 g kristal šećera
2 žlice svježe iscijeđenog soka od limuna
2 žlice otopljenog maslaca

Ukrašavanje:

1 vrećica čokoladnog šlaga
mlijeko

Priprema:

Na papiru za pečenje olovkom nacrtajte 2 kruga promjera 20 cm. Pripremite ukupno 4 ovakva papira, a zatim još 2 odvojena papira na kojima ćete nacrtati po jedan krug.

*Dakle: 4 papira x 2 kruga i 2 papira x 1 krug.

Odvojite bjelanjke od žumanjaka (za početak samo 3 jaja). Bjelanjke umutite s prstohvatom soli pa dodajte žlicu po žlicu šećera (3 žlice) dok bjelanjci ne postanu čvrsti i sjajni. Zatim smanjite brzinu miksera i dodajte jedan po jedan žumanjak (3 žumanjka). Brašno (3 žlice) prosijte direktno na umućena jaja, pa smjesu vrlo lagano miješajte kuhačom dok se jaja i brašno ne sjedine u lijepu, glatku i jednoličnu smjesu, bez grudica. Smjesu rasporedite u 5 krugova, po tri žlice u svaki. Veću tepsiju (od pećnice) okrenuti, nauljite i zalijepite papirić na kojem su iscrtana 2 kruga - ravnomjerno rasporedite smjesu.

Drugi papir stavite na radnu plohu - raširite i ravnomjerno rasporedite smjesu (u 2 kruga). Treći papir je onaj na kojem imate samo jedan nacrtani krug pa i na njega rasporedite smjesu i ravnomjerno rasporedite (na preokrenutu okruglu tepsiju).

Zagrijte pećnicu na 160°C. Stavite tepsiju u pećnicu, a kore će biti gotove za 2-3 minute. Čim dobiju lijepu smeđu boju, odmah ih izvadite iz pećnice. Skinite papir s tepsije, pa na tepsiju s već namazanom smjesom stavite drugi papir i ponovite proces pečenja, nakon ove ture stavite peći petu koru (okrugla tepsija). Zatim pažljivo skinite papir za pečenje sa svake kore – rastrgajte ga, trebao bi se lako odvojiti. Slažite kekse jedan na drugi i pokrijte ih krpom dok pripremate sljedeću turu, od preostala 3 jaja. Postupak je isti.

Priprema kreme:

Mikserom umutite cijela jaja i šećer dok ne postanu pjenasti i pobijele. Kuhajte na pari oko 20 minuta uz stalno miješanje. Krema je gotova kada pjenjačom prođete kroz kremu i vidite dno tepsije/posude. Zatim dodajte čokoladu izlomljenu na kockice i miješati na pari još par minuta dok se sva čokolada ne otopi i sjedini s jajima. Kremu pokrite prozirnom folijom i ohladite.

*Krema će biti gusta, ali ne i čvrsta, ne brinite, čim je sjedinite s maslacem bit će savršena.

Mikserom umutiti maslac sobne temperature, pa uz stalno mućenje malo po malo dodavati vrhnje. Kada se vrhnje i maslac dobro sjedine krenite s nadjevom.

*Po mogućnosti upotrijebite pravi maslac jer je okus bitno drugačiji, a krema je puno ukusnija.

*Ako se odlučite prvo napraviti kremu, pa tek onda kore, nemojte kremu stavljati u hladnjak jer će se toliko stisnuti da je nećete moći mazati. Neposredno prije punjenja istucite ga s maslacem.

DOBOŠ TORTA
Shutterstock 

Punjenje:

Obruč kalupa s unutarnje strane obložiti folijom i staviti na tanjur odgovarajuće veličine. Na radni sto rasporediti kore (samo 9 kora, jer će 10. trebati za karamel preljev) i svaku premazati jednakom količinom kreme (2,5-3 žlice).

Na tanjur (unutar obruča) stavite prvu koru i ravnomjerno rasporedite kremu popunjavajući prostor između krajeva kore i bočne strane obruča (jer se kore ohlađenim malo stisnu pa bi u ovom slučaju bilo najbolje koristiti obruč za podešavanje ili ga uopće ne koristiti, ja osobno volim puniti unutar prstena), zatim ponavljajte postupak dok ne potrošite sve kožice. Zadnja kora će vam biti točno u visini kalupa. Gotovu tortu čuvajte u hladnjaku. Nakon nekoliko sati hlađenja skinite obruč, odlijepite foliju, te površinu torte ukrasite karameliziranim biskvitom, a stranice šlagom od tučene čokolade.

Karamel:

Šećer otopite na laganoj vatri do svijetlo smeđe boje, pazite da se ne opečete. Kad se sav šećer otopi, maknite posudu s vatre, dodajte maslac i limunov sok, vratite na štednjak i miješajte dok se sve ne sjedini.

Na pleh staviti papir za pečenje malo veći od veličine biskvita/kora. 10. biskvit (koji smo ostavili sa strane; naći što ljepši i ravniji), staviti na pek papir i izrezati na 12-16 jednakih komada (trokutića). Gotov karamel preliti preko biskvita i ravnomjerno rasporediti.

BOEM TORTA

Sastojci za koru:

12 bjelanjaka
12 žlica šećera
250 g prženih mljevenih lješnjaka
15 g kakaa

Sastojci za žutu kremu:

6 žumanjaka
6 žlica šećera
2 žlice brašna
2 žlice gustina
2 vanilin šećera
500 ml mlijeka

Sastojci za smeđu kremu:

6 žumanjaka
6 žlica šećera
4 reda čokolade
200 g maslaca

Sastojci za glazuru:

3 reda čokolade
3 žlice šećera
1 žlica maslaca

Priprema:

Bjelanjke i šećer umutite u čvrst snijeg, dodajte lješnjake i kakao te žlicom sve lagano sjedinite. Stavite peći na pola sata na 180-200 stupnjeva. Pečenu koru izrežite na tri dijela.

Žumanjke, šećer, gustin, brašno i vanilin šećer pomiješajte s malo mlijeka, a ostatak od 500 ml stavite kuhati. Pomiješajte sastojke i skuhajte kao puding. Ostavite hladiti.

Umutite žumanjak i šećer za smeđu kremu i skuhajte je na pari. Potkraj dodajte čokoladu, neka se istopi. Ohladite i dodajte pjenasto umućen maslac. Slažite kolač: kora, žuta krema, smeđa, kora, žuta krema, smeđa krema, kora, glazura.

BOEM TORTA
Shutterstock 

FERRERO ROCHER TORTA

Sastojci:

Biskvit
5 jaja
250 g šećera
240 g glatkog brašna
4 žlice kakaa u prahu
1/2 praška za pecivo
100 ml ulja
100 ml vruće vode

Krema:

500 g Mascarpone sira
400 g Nutelle
250 g prženih lješnjaka
100 ml slatkog vrhnja
150 g čokolade za kuhanje

Glazura:

100 ml slatkog vrhnja
150 g čokolade za kuhanje

Priprema:

U vruću vodu dodajte kakao i miješajte ga dok se ne otopi. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg, a žutanjke pjenasto izmksajte sa šećerom. Zatim dodajte otopljeni i malo ohlađeni kakao i ulje. Dodajte brašno i prašak za pecivo pa sve dobro izmiješajte tako da nema grudica. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.

Biskvitnu smjesu izlijte u okrugli kalup za pečenje (Ø=28 cm) prekriven masnim papirom. Biskvit pecite 40-45 minuta na temperaturi od 160-180 °C. Čačkalicom provjerite je li tijesto pečeno. Ohlađeni biskvit prerežite dva puta tako da dobijete tri jednaka dijela.

Lješnjake kratko prepržite u limu za pečenje, ohladite i krupno nasjeckajte. Slatko vrhnje zajedno s čokoladom otopite na laganoj vatri pa ostavite da se malo hladi. Mlaku čokoladu izmiksajte zajedno s nutellom i mascarpone sirom. Krema je dosta slatka zbog nutelle, ali po želji možete dodati malo šećera u prahu. Na kraju umiješajte i pržene lješnjake.

Svaki biskvit navlažite s toplim mlijekom kojeg zagrijete s malo šećera. Na podlogu za tortu stavite biskvit i premažite polovicom kremom. Prekrijte ga drugim biskvitom i premažite ostatkom kreme. Prekrijte tortu posljednjim biskvitom i prelijte ju čokoladnom glazurom koju pripremite tako da čokoladu zajedno sa slatkim vrhnjem otopite na laganoj vatri.

FERRERO ROCHER TORTA
david-holifield-kPxsqUGneXQ-unsplash 

TORTA EGIPĆANKA

Sastojci:

2 bjelanjka
2 velike žlice šećera
1 velika i ravna žlica brašna
40 g mljevenih oraha

Žuta krema:

400 ml mlijeka
6 žumanjaka
6 velikih žlica šećera
4 velike žlice brašna
2 vrećice vanilin šećera
150 g maslaca

Krema od oraha:

150 g šećera
100 g mljevenih oraha
200 ml slatkog vrhnja

Priprema:

Žumanjke sa šećerom izmiksajte, dodajte vanilin šećer i razrijedite s malo mlijeka. Preostalo mlijeko zakuhajte, dodajte smjesu žumanjaka i brašna i kuhajte dok se ne zgusne. Skuhanu kremu izlijte u manju posudu i ostavite da se hladi uz povremeno miješanje da se ne stvori korica na površini.

Napravite karamelizirani šećer. Zagrijte šećer u prahu da se rastopi, ali pazite da ne zagori. Kada šećer dobije zlatnožutu boju i postane tekuć, vrući izlijte na papir za pečenje i ostavite da se potpuno ohladi i stegne.

Pjenasto izradite bjelanjke pa im žlicu po žlicu dodajte šećer. Kad se dobije čvrsta i sjajna pjena lagano mikserom umiješajte brašno i mljevene orahe. Smjesu podijelite na tri jednaka dijela i pecite u tri kalupa promjera 20 cm. Ako možete, pecite kore u isto vrijeme kako biste ubrzali pripremu. Kore se mogu peći jedna po jedna, ali tada za svaku koru morate posebno mijesiti smjesu.

Ako nemate kalup te veličine, možete ih peći na papiru za pečenje, nacrtati krug od 20 cm i tako peći. Kora se peče na 170 stupnjeva oko 20 minuta, dok ne dobije svijetlo žutu boju na površini. Ohladite kore.

Pjenasto istucite omekšali maslac pa mu žlicu po žlicu dodajte kuhanu kremu od žumanjaka. Miksajte još minutu-dvije da dobijete lijepu prozračnu kremu. Stvrdnuti šećer izdrobite valjkom za tijesto ili sameljite.

U dubokoj zdjeli čvrsto umutite šlag ili tekuće slatko vrhnje. U šlag umiješajte mljeveni šećer (dvije žlice ostavite za posipanje kolača) i mljevene orahe. Žutu kremu podijelite na tri dijela, a šlag podijelite na dva dijela. Na tacnu stavite prvu koru i premažite je prvo žutim kremom pa preko žute ide karamel krema, pa kora, pa žuta i šlag pa treća kora. Cijelu tortu premažite žutom kremom, pospite orasima i ukrasite šlagom. Gotovu tortu ostavite da odstoji preko noći.

torta egipćanka
Shutterstock 

PIJESAK TORTA

Sastojci:

1 litra mlijeka
130 g šećera
4 pudinga od vanilije
200g maslaca sobne temperature
120 g šećera u prahu
150 g mljevenog keksa
120 g kokosa
170 g mljevenih oraha

Za glazuru:

50 g mliječne čokolade
50 g tamne čokolade
100 ml slatkog vrhnja

Priprema:

U 250 ml mlijeka umiješajte pudinge, a ostatak mlijeka stavite kuhati sa šećerom. Kad mlijeko prokuha dodajte smjesu od pudinga, promiješajte i kuhajte dok još jednom ne provrije. Smjesu prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi.

Pjenasto umutite maslac i šećer u prahu te dodajte u ohlađenu smjesu za puding. Sve dobro izmiksajte i kremu podijelite na tri dijela.

U jednu kremu dodajte mljevene kekse, u drugu kokos, a u treću orahe. U kalupu rasporedite kreme, prvo onu s keksima, pa s kokosom i na kraju kremu od oraha. Stavite u hladnjak na najmanje dva sata.

Napravite glazuru tako što ćete čokolade i vrhnje miješati na srednje jakoj vatri dok se ne otope. Na kraju lagano prelijte preko kreme i vratite tortu da se ohladi dok se glazura ne stisne.

PIJESAK TORTA
Shutterstock ilustracija