Najbitnije je da dobro umutite bjelanjke i žumanjke, kako bi piškote bile lagane i spužvaste iznutra te hrskave izvana. Nemojte štedjeti na šećeru u prahu i obavezno ih poslužite uz čaj.

Naravno, dio možete sačuvati i za pripremu tiramisua. Pričekajte da se u potpunosti ohlade, spremite ih u posudu s poklopcem i čuvajte na suhom do upotrebe.

Domaće piškote

Sastojci:

3 jaja
1 bjelanjak
120 g šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
140 g glatkog brašna
prstohvat soli
šećer u prahu

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva, pripremite dva lima za pečenje te ih obložite papirom za pečenje. Razdvojite žumanjke od bjelanjaka u dvije posude srednje veličine. Mikserom izradite žumanjke s 30 g šećera, miksajte dok ne dobiju svijetlo žutu boju i ne postanu pahuljaste teksture. Umiješajte ekstrakt vanilije i ostavite sa strane. U drugoj zdjeli s čistim metlicama izmiksajte bjelanjke. Postepeno dodajte 30 g šećera, najbolje žlicu po žlicu i miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg. U smjesu od žumanjaka lagano umiješajte snijeg od bjelanjka. Kad se smjesa sjedinila, prosijte u nju brašno, dodajte prstohvat soli i opet lagano miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

Smjesom napunite slastičarsku vrećicu i na papir za pečenje istiskujte smjesu u prepoznatljivom obliku piškota. Stavite u pećnicu na 15 minuta, dok rubovi lagano ne počnu dobivati zlatnu boju. Pospite piškote šećerom u prahu i poslužite. Ili ih sačuvajte za pripremu tiramisua.