Ako ste se zasitili teških kremastih kolača, onda je vrijeme za jedan lagani, osvježavajući desert koji je vrlo jednostavan za pripremu.
Riječ je o torti od limuna u čijoj je pripremi najveća prednost što se krema ne kuha. Ova limun torta moderna je inačica kolača od limuna kakvog su nekada pripremale naše bake. Savršeno će se uklopiti kako za zimske svečanije prigode kao kontrast masnijoj hrani, tako i za ljetna druženja. Torta od limuna sastoji se od pjenastog biskvita i kreme čiji su glavni sastojak grčki jogurt i šlag.
Sastojci za biskvit:
3 jaja
3 žlice šećera
3 žlice brašna
Sastojci za kremu:
3 grčka jogurta
500 ml šlaga
100 grama šećera
šlagfix
vanilin šećer
limun
Priprema:
Na dno okruglog kalupa za torte promjera 24 centimetra stavite papir za pečenje, a rub namastite maslacem pa upalite pećnicu na 180 stupnjeva.
Odvojite bjelanjke od žutanjaka te ih izmiksajte u čvrsti snijeg. Žutanjke izmiksajte sa šećerom i potom toj smjesi dodajte brašno i kratko još miksajte. Umiješajte lagano i ručno snijeg od bjelanjaka u smjesu od žutanjaka, šećera i brašna. Povezanu smjesu za biskvit ulijte u kalup i pecite oko 15 minuta.
Dok vam se biskvit u kalupu hladi, pripremite kremu tako da prvo posebno izmiksate šlag sa šlagfixom. Posebno izmješajte grčki jogurt, šećere, sok jednog limuna i njegovu koricu. Dodajte u izmiksani šlag i ručno špatulom sve zajedno spojite.
Kremu stavite na ohlađeni biskvit u kalup i pustite da se sve dobro stisne. Tortu ohladite, skinite obruč i poslužite. Ako želite, dio šlaga možete ostaviti za ukrašavanje torte, u čemu vam mogu poslužiti i listići mente.
Nama je krema ispala malo mekša pa preporučamo da ili stavite dva šlagfixa ili dva grčka jogurta umjesto tri kako bi torta od limuna bila što kompaktnija.
izvor: mirovina.hr
Odvojite bjelanjke od žutanjaka te ih izmiksajte u čvrsti snijeg. Žutanjke izmiksajte sa šećerom i potom toj smjesi dodajte brašno i kratko još miksajte. Umiješajte lagano i ručno snijeg od bjelanjaka u smjesu od žutanjaka, šećera i brašna. Povezanu smjesu za biskvit ulijte u kalup i pecite oko 15 minuta.
Dok vam se biskvit u kalupu hladi, pripremite kremu tako da prvo posebno izmiksate šlag sa šlagfixom. Posebno izmješajte grčki jogurt, šećere, sok jednog limuna i njegovu koricu. Dodajte u izmiksani šlag i ručno špatulom sve zajedno spojite.
Kremu stavite na ohlađeni biskvit u kalup i pustite da se sve dobro stisne. Tortu ohladite, skinite obruč i poslužite. Ako želite, dio šlaga možete ostaviti za ukrašavanje torte, u čemu vam mogu poslužiti i listići mente.
Nama je krema ispala malo mekša pa preporučamo da ili stavite dva šlagfixa ili dva grčka jogurta umjesto tri kako bi torta od limuna bila što kompaktnija.
Ostale recepte iz Bakine kuhinje možete pronaći ovdje.