Već smo pisali o kolaču koji se smatra najsočnijim na svijetu. Radi se o kolaču tres leches koji potječe iz Latinske Amerike, a kod nas je poznat kao kolač "tri leće", no točan prijevod bio bi mu "tri mlijeka". Za njegovu pripremu kod nas se koristi slatko i kiselo vrhnje te kondenzirano mlijeko, a sada smo pronašli recept u kojem kondenzirano mlijeko nije potrebno. Umjesto toga koristite mlijeko u prahu.
Sastojci
Za biskvit:
6 jaja
200 g brašna
300 g šećera
200 g griza
prašak za pecivo
vanilin šećer
prstohvat soli
Za preljev:
1 l slatkog vrhnja
500 ml mlijeka
150 g mlijeka u prahu
Za karamel:
100 g šećera
100 ml slatkog vrhnja
80 g maslaca
malo soli
Recept za tres leches
Istucite bjelanjke
Odvojite bjelanjke od žumanjaka, pa bjelanjke tucite dok ne dobijete čvrsti snijeg u koji ste dodali prstohvat soli. Dodajte vanilin šećer i šećer uz stalno miješanje.
Dodajte žumanjke
Kad je odstajalo dodajte jedno po jedno žumanjke, brašno, griz i prašak za pecivo pa sve zajedno miješajte da dobijete glatku smjesu.
Pecite
Prebacite u protvan kojui ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite na 200 C oko pola sata.
Izmiksajte
Stavite 300 ml mlijeka i dodajte mlijeko u prahu i slatko vrhnje, pa sve dobro izmiksajte. Kada je kolač gotov, izvadite ga na krpu i izbockajte vilicom na nekoliko mjesta.
Ulijte u kolač
Umućenu smjesu od mlijeka ulijte u protvan i vratite kolač unutra. Preostalih 200 ml mlijeka prelijte odozgo preko kolača.
Napravite karamel
Za karamel preljev u zdjelu stavite šećer, pa zagrijavajte dok se šećer ne rastopi. U drugoj posudi zagrijte slatko vrhnje, pa kada proključa skinite s vatre. Kada se šećer otopi, sklonite zdjelu s vatre i ulijte zagrijano slatko vrhnje u tankom mlazu, sve vrijeme miksajte pjenjačom. Onda dodajte maslac i prstohvat soli, sve dobro promiješajte, pa kada je površina kolača upila mlijeko prelijte preko.
Ohladite
Ostavite da odstoji oko dva sata u hladnjaku prije posluživanja.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice