Već smo pisali o kolaču koji se smatra najsočnijim na svijetu. Radi se o kolaču tres leches koji potječe iz Latinske Amerike, a kod nas je poznat kao kolač "tri leće", no točan prijevod bio bi mu "tri mlijeka". Za njegovu pripremu kod nas se koristi slatko i kiselo vrhnje te kondenzirano mlijeko, a sada smo pronašli recept u kojem kondenzirano mlijeko nije potrebno. Umjesto toga koristite mlijeko u prahu.

Sastojci

Za biskvit:

6 jaja
200 g brašna
300 g šećera
200 g griza
prašak za pecivo
vanilin šećer
prstohvat soli

Za preljev:

1 l slatkog vrhnja
500 ml mlijeka
150 g mlijeka u prahu

Za karamel:

100 g šećera
100 ml slatkog vrhnja
80 g maslaca
malo soli

Recept za tres leches

10:55
Korak 1

Istucite bjelanjke

Odvojite bjelanjke od žumanjaka, pa bjelanjke tucite dok ne dobijete čvrsti snijeg u koji ste dodali prstohvat soli. Dodajte vanilin šećer i šećer uz stalno miješanje. 

11:06
Korak 2

Dodajte žumanjke

Kad je odstajalo dodajte jedno po jedno žumanjke, brašno, griz i prašak za pecivo pa sve zajedno miješajte da dobijete glatku smjesu.

11:07
Korak 3

Pecite

Prebacite u protvan kojui ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite na 200 C oko pola sata. 

11:07
Korak 4

Izmiksajte

Stavite 300 ml mlijeka i dodajte mlijeko u prahu i slatko vrhnje, pa sve dobro izmiksajte. Kada je kolač gotov, izvadite ga na krpu i izbockajte vilicom na nekoliko mjesta.

Najsočniji kolač na svijetu tres leches bez kondenziranog mlijeka
Shutterstock 

11:09
Korak 5

Ulijte u kolač

Umućenu smjesu od mlijeka ulijte u protvan i vratite kolač unutra. Preostalih 200 ml mlijeka prelijte odozgo preko kolača.

11:11
Korak 6

Napravite karamel

Za karamel preljev u zdjelu stavite šećer, pa zagrijavajte dok se šećer ne rastopi. U drugoj posudi zagrijte slatko vrhnje, pa kada proključa skinite s vatre. Kada se šećer otopi, sklonite zdjelu s vatre i ulijte zagrijano slatko vrhnje u tankom mlazu, sve vrijeme miksajte pjenjačom. Onda dodajte maslac i prstohvat soli, sve dobro promiješajte, pa kada je površina kolača upila mlijeko prelijte preko.

11:12
Korak 7

Ohladite

Ostavite da odstoji oko dva sata u hladnjaku prije posluživanja.