Takozvani kolač s anđeoskim suzama neki smatraju najboljom tortom od sira na svijetu. Jako je popularan na ruskim stranicama s receptima, a ime je dobio jer snijeg od bjelanjaka i šećera otprilike sat vremena nakon pečenja ostavlja na površini kapljice otopljenog šećera koje izgledaju kao suze.
Ovaj kolač od sira varijanta je švedske meringue pite od skute - ostkaka, a recept prenosimo s portala Stil Kurir.
Sastojci
Sastojci za koru:
330 g brašna
1/2 margarina
50-60 ml mlijeka
1 jaje
1/2 praška za pecivo
75 g šećera
1 vanilin šećer
Za nadjev:
500 g svježeg sira
1 velika čaša šećera
1 žlica griza
2 žlice kiselog vrhnja
1 vanilin šećer
3 žumanjka
Za meringue:
4 bjelanjka
100 g šećera
3-4 kapi soka od limuna
Recept za tortu s anđeoskim suzama
Izmiksajte tijesto
Brašno prosijte i dodajte sve suhe sastojke, zatim omekšali margarin. Izmiksajte glatko tijesto uz postepeno dodavanje mlakog mlijeka.
Ostavite da odstoji
Zamotajte u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku pola sata.
Izmiksajte nadjev
Sve sastojke za nadjev izmiksajte.
Nadjenite koru
Koru razvaljati i staviti u podmazan i pobrašnjen kalup. Rubove tijesta malo podignite prema stijenkama kalupa da se nadjev ne razlijeva. Dodajte nadjev.
Pecite
Pecite u zagrijanoj pećnici oko 35 minuta.
Istucite
Bjelanjke istucite sa šećerom u čvrsti snijeg, premažite preko nadjeva i vratite u pećnicu na točno 12 minuta. Morate se držati točnog vremena kako bi se na kolaču pojavile "anđelove suze".
Ohladite
Izvadite kolač iz pećnice i stavite ga u hladniju prostoriju. Kada se ohladi stavite u hladnjak da se potpuno ohladi i da se na površini pojave kapljice u obliku suza po kojima je kolač dobio ime.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice