Kremšnita je jedan od najomiljenijih starinskih kolača u našim krajevima, a potječu iz Austro-Ugarske, kao i mnoga druga tradicionalna jela u sjevernom dijelu Hrvatske. Najčešće je to slastica od lisnatog tijesta, kreme od jaja i sloja snijega od bjelanjaka, pokrivena slojem lisnatog tijesta i posipana šećerom u prahu. Postoji i verzija koja se prekriva čokoladnom glazurom pod nazivom zagrebačka kremšnita ili krempita.

Donosimo jedan malo drugačiji recept za kremšnite s YouTube kanalu Sherpica Recipes, s gotovim lisnatim tijestom, a kao tajni sastojak za čvrstu kremu koristi se želatin.

Sastojci

lisnato tijesto (1 pakiranje zamrznutog - 500 g ili dva pakiranja svježeg)
10 jaja
1,5 l mlijeka
150 g gustina
350 - 400 g šećera
30 g vanilin šećera ili 2 žlice arome vanilije
30 g želatina (čaša vode)
malo limunove korice po želji

Recept za kremšnite

12:47
Korak 1

Ispecite lisnato tijesto

Razvucite jedno lisnato tijesto i ispecite u pećnici na 200 stupnjeva oko 10 minuta. Drugo lisnato tijesto narežite na kocke. 

12:50
Korak 2

Kuhajte

Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. U žumanjke dodajte šećer i gustin te vanilin šećer. Zatim u prokuhano mlijeko stavite umućene žumanjke i miješajte dok se ne zgusne.

12:50
Korak 3

Umutite želatinu

Razmutite želatinu s malo vode. Kad nabubri dodajte je u žutu kremu. Dobro promiješajte i ostavite da se ohladi. 

12:51
Korak 4

Istucite bjelanjke

Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg pa dodajte u žutu kremu, kao i naribanu koricu limuna.

12:52
Korak 5

Namažite kore

Namažite koru kremom i gore stavite drugo lisnato.

Postupak pogledajte u videu: