Jedan od najomiljenijih kolača u našim krajevima zasigurno je kremšnita. Poput mnogih jela specifičnih za Zagreb i sjeverni dio Hrvatske, kremšnita ili Cremeschnitte potječe iz Austro-Ugarske.

Poznata samoborska verzija nastala je prema receptu slastičara Đure Lukačića iz dvadesetih godina prošlog stoljeća. U Sloveniji je poznata bledska kremšnita. Najčešće je to slastica od lisnatog tijesta, kreme od jaja i sloja snijega od bjelanjaka, pokrivena slojem lisnatog tijesta i posipana šećerom u prahu. Postoji i verzija koja se prekriva čokoladnom glazurom pod nazivom zagrebačka kremšnita ili krempita. 

Iako postoje brojni recepti za lažne kremšnite s pudingom ili gotovim korama, naučite pripremati prave domaće kremšnite s domaćim lisnatim tijestom i kuhanom kremom od jaja. Trebat će vam malo više vremena, ali krajnji rezultat će vas sigurno oduševiti kao i sve one koji će ih probati.

Sastojci

Za lisnato tijesto:

3 šalice brašna
1 jaje
1 žlica ulja
1 žlica octa
prstohvat soli
1 žličica šećera
1 čaša vode
200 g maslaca

Za kremu:

7 žumanjaka
100 g šećera

1,1 l mlijeka
1,5 vrećica vanilin šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
50 g maslaca
100 g brašna
200 g vrhnja za šlag

Recept za kremšnite

14:52
Korak 1

Napravite lisnato tijesto

Brašno pomiješajte s uljem, octom, jajem pa dodajte sol i šećer. Miješajte i postepeno dodajte vodu, pa mijesite dok ne dobijete mekano i glatko tijesto. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da odstoji 20 minuta. Zatim ga podijelite na 4 jednaka dijela. Uzmite jedan dio i razvaljajte ga pa premažite maslacem sobne temperature. Preklopite tijesto 3 puta, pa opet malo razvucite. Postupak ponovite 4 puta, svaki put namažite maslacem, a zatim presavijeno tijesto stavite u vrećicu. Stavite u hladnjak na 3 sata i onda možete koristiti. Na isti način razvaljajte i preostala 3 tijesta, pa ih nakon hladnjaka prebacite u zamrzivač.

14:57
Korak 2

Skuhajte kremu

250 ml mlijeka pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i ekstraktom vanilije, brašnom i žumanjcima. Sve dobro promiješajte. Preostalih 250 ml mlijeka stavite kuhati, a kada počne kuhati dodajte smjesu od žumanjaka. Kuhajte na pari dok se krema ne zgusne uz stalno miješanje. Zatim maknite sa štednjaka i dodajte maslac, miješajte dok se ne rastopi.

14:58
Korak 3

Izmiksajte šlag

Izmiksajte šlag s 600 ml mlijeka, pomiješajte s kremom i izmiksajte mikserom. Lisnato tijesto lijepo razvaljajte, pa prerežite da dobijete dva jednaka dijela. Stavite na pleh obložen papirom za pečenje i izbockajte vilicom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 15 minuta. 

Starinski recept za domaće kremšnite
Shutterstock 

14:59
Korak 4

Razvaljajte tijesto i pecite

Lisnato tijesto lijepo razvaljajte, pa prerežite da dobijete dva jednaka dijela. Stavite na pleh obložen papirom za pečenje i izbockajte vilicom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 15 minuta. 

14:59
Korak 5

Namažite

Jednu koru namažite kremom u debljem sloju, pa na nju stavite drugu koru i kolač narežite na 24 dijela (tri po širini i osam po dužini) te poslužiti saizrezanim "poklopcem" od druge kore koja se ne stavlja u hladnjak. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu i narežite na kocke.