Macaroni su francuski kolačići od badema i bjelanjaka, a recepti se pojavljuju već u 18. stoljeću. Macarons su postali dio francuske kulture tek kada su ih, tijekom renesanse, talijanski slastičari francuske kraljice Catherine de Medici napravili za nju kada se udala za Henrika II., kada su s njom putovali u Francusku 1533.

Postali su planetarno popularni u ovom stoljeću, najviše zbog filmova i Instagrama, a zbog raznih prehrambenih boja u receptima jako su fotogenični i savršeni za proslave i domjenke. Planirate li desert za Valentinovo, a nemate vremena za raskošnu tortu Red velvet, isprobajte macaronse s ljubičastim batatom u prahu s portala StvarUkusa.

Sastojci

Za tijesto:

128 g bademovog brašna
130 g šećera u prahu
1 žlica ljubičastog batata u prahu
3-4 bjelanjaka
1 g vinskog praška za pecivo
70 g šećera

Za kremu:

pola šalice maslaca
1 šalice šećera u prahu
2 žlice mlijeka
ekstrakt vanilije
2 žličice ljubičastog batata u prahu

Recept za ljubičaste macaronse

14:42
Korak 1

Odvojite bjelanjke od žumanjka

Odvojite bjelanjak pazeći da ne ostane trag žumanjka.

14:43
Korak 2

Izmiksajte

Dodajte vinu prašak za pecivo. Mikserom mutiti na srednjoj brzini. Dodati šećer u 3 dijela uz stalno miješanje. Na kraju umiješajte ljubičasti prah batata.

14:44
Korak 3

Dodajte brašno

Pomiješajte šećer u prahu i bademovo brašno, pa tucite na niskoj brzini dok ne postane još fino. Prosijte mješavinu bademovog brašna kroz fino sito u veliku zdjelu.

14:44
Korak 4

Umiješajte

Polako umiješajte tučene bjelanjke u smjesu bademovog brašna u 3 odvojena dodavanja. Nakon zadnjeg dodavanja bademovog brašna, nastavite polako presavijati dok se tijesto ne raspadne u trake i dok držite lopaticu gore možete napraviti osmicu. 

14:45
Korak 5

Stavite tijesto u vrećicu

Žlicom stavite tijesto za makarone u vrećicu sa srednje velikim okruglim vrhom.

Recept dana - francuski macaronsi s ljubičastim batatom
Shutterstock 

14:47
Korak 6

Posložite na pleh

Dva pleha obložite papirom za pečenje. Na papir za pečenje slažite macarone u krugove od 3 cm, s razmakom od najmanje 2 cm. Poravnajte tijesto za makarone. Lupnite tavom nekoliko puta o radnu površinu kako biste istjerali zrak, a zatim upotrijebite čačkalicu da izbacite sve preostale mjehuriće zraka. 

14:47
Korak 7

Osušite

Ostavite macaronse dok se ne osuše i ne prestanu se lijepiti na vrhu, obično sat vremena.

14:48
Korak 8

Pecite

Pecite 15 minuta na 150°C.

14:48
Korak 9

Ostavite da odstoje

Pustite da se ohladi na limu za pečenje 15 minuta, a zatim ih premjestite na rešetku za hlađenje da se nastave hladiti.

Recept dana - francuski macaronsi s ljubičastim batatom
Shutterstock 

14:49
Korak 10

Izmiksajte

Mikserom na srednjoj brzini umutite maslac. Dodajte šećer u prahu, batat u prahu i mlijeko. Tucite dok ne postane glatko.

14:49
Korak 11

Ulijte u vrećicu

Premjestite nadjev u vrećicu s okruglim vrhom. Na jedan biskvit makarona utisnite žličicu nadjeva. Poklopite drugim biskvitom kako biste napravili sendvič.