Macaroni su francuski kolačići od badema i bjelanjaka, a recepti se pojavljuju već u 18. stoljeću. Macarons su postali dio francuske kulture tek kada su ih, tijekom renesanse, talijanski slastičari francuske kraljice Catherine de Medici napravili za nju kada se udala za Henrika II., kada su s njom putovali u Francusku 1533.
Postali su planetarno popularni u ovom stoljeću, najviše zbog filmova i Instagrama, a zbog raznih prehrambenih boja u receptima jako su fotogenični i savršeni za proslave i domjenke. Planirate li desert za Valentinovo, a nemate vremena za raskošnu tortu Red velvet, isprobajte macaronse s ljubičastim batatom u prahu s portala StvarUkusa.
Sastojci
Za tijesto:
128 g bademovog brašna
130 g šećera u prahu
1 žlica ljubičastog batata u prahu
3-4 bjelanjaka
1 g vinskog praška za pecivo
70 g šećera
Za kremu:
pola šalice maslaca
1 šalice šećera u prahu
2 žlice mlijeka
ekstrakt vanilije
2 žličice ljubičastog batata u prahu
Recept za ljubičaste macaronse
Odvojite bjelanjke od žumanjka
Odvojite bjelanjak pazeći da ne ostane trag žumanjka.
Izmiksajte
Dodajte vinu prašak za pecivo. Mikserom mutiti na srednjoj brzini. Dodati šećer u 3 dijela uz stalno miješanje. Na kraju umiješajte ljubičasti prah batata.
Dodajte brašno
Pomiješajte šećer u prahu i bademovo brašno, pa tucite na niskoj brzini dok ne postane još fino. Prosijte mješavinu bademovog brašna kroz fino sito u veliku zdjelu.
Umiješajte
Polako umiješajte tučene bjelanjke u smjesu bademovog brašna u 3 odvojena dodavanja. Nakon zadnjeg dodavanja bademovog brašna, nastavite polako presavijati dok se tijesto ne raspadne u trake i dok držite lopaticu gore možete napraviti osmicu.
Stavite tijesto u vrećicu
Žlicom stavite tijesto za makarone u vrećicu sa srednje velikim okruglim vrhom.
Posložite na pleh
Dva pleha obložite papirom za pečenje. Na papir za pečenje slažite macarone u krugove od 3 cm, s razmakom od najmanje 2 cm. Poravnajte tijesto za makarone. Lupnite tavom nekoliko puta o radnu površinu kako biste istjerali zrak, a zatim upotrijebite čačkalicu da izbacite sve preostale mjehuriće zraka.
Osušite
Ostavite macaronse dok se ne osuše i ne prestanu se lijepiti na vrhu, obično sat vremena.
Pecite
Pecite 15 minuta na 150°C.
Ostavite da odstoje
Pustite da se ohladi na limu za pečenje 15 minuta, a zatim ih premjestite na rešetku za hlađenje da se nastave hladiti.
Izmiksajte
Mikserom na srednjoj brzini umutite maslac. Dodajte šećer u prahu, batat u prahu i mlijeko. Tucite dok ne postane glatko.
Ulijte u vrećicu
Premjestite nadjev u vrećicu s okruglim vrhom. Na jedan biskvit makarona utisnite žličicu nadjeva. Poklopite drugim biskvitom kako biste napravili sendvič.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice