Ljubitelji jaffa kolača ili lambada kolača bit će oduševljeni kad probaju bingo tortu. Ova bogata dekadentna slastica sastoji se od više slojeva, a ima tu svega, od keksa, i to dvije vrste - planetarno popularni jaffa keksi i keksi s maslacem (petit beurre ili plazma), kakaa, pudinga od vanilije, oraha i tučenog slatkog vrhnja.
Bingo tortu vole i odrasli i djeca, a savršen je desert za proslave i primjerice, dječje rođendane. Recept prenosimo s portala StvarUkusa, morate isprobati.
Sastojci:
Za koru:
6 jaja
6 žlica šećera
6 žlica brašna
6 žlica mljevenih oraha
1 žlica kakaa
4-5 žlica soka od naranče
Za nadjev s keksima:
300 g mljevenih keksa s maslacem (petit beurre, plazma)
200 ml soka od naranče
200 g maslaca
150 g šećera u prahu
Za kremu:
1 l mlijeka
120 g pudinga od vanilije
400 g maslaca
300 g šećera u prahu
100 g čokolade za kuhanje
3 kutije Jaffa keksa
400 g keksa s maslacem
200 ml soka od naranče
Za ukrašavanje:
180 g vrhnja za šlag s okusom čokolade
450 ml mlijeka
Recept za bingo tortu
Umutite
Odvojiti žumanjke i bjelanjke, pa umutiti žumanjke sa 5 žlica šećera. Zatim od bjelanjaka istući čvrsti snijeg sa žlicom šećera.
Pomiješajte
Lagano sjediniti obje smjese i dodati prosijano brašno i kakao. Promiješajte i smjesu izlijte u tepsiju obloženu papirom za pečenje.
Pecite
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20-30 minuta. Gotovu koru izbodite čačkalicom i prelijte sokom od naranče.
Izmiksajte
Mljeveni keks pomiješajte sa sokom od naranče i dobro promiješajte. Umutiti maslac sa šećerom u prahu i pomiješati obje smjese pa umutiti mikserom.
Skuhajte puding
Puding pomiješajte sa 300 ml mlijeka i dobro promiješajte da ne ostanu grudvice. Preostalo mlijeko ulijte u šerpu sa šećerom i kad se zagrije dodajte puding. Kuhajte dok se ne zgusne uz stalno miješanje.
Ostavite da se ohladi
Ulijte u posudu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
Izmiksajte
Pjenasto umutiti maslac sobne temperature sa šećerom u prahu pa dodati ohlađeni puding. Dobro izmiješajte mikserom. Fil podijeliti na 2 jednaka dijela pa u jedan dodati otopljenu cokoladu i dobro sjediniti.
Namažite
Na koru namazati plazma fil, pa redati Jaffa keks umocen u sok od narandze. Zatim rasporedite fil od pudinga, pa rasporedite plazmu koju ste umočili u sok od narandže. Odozgo premažite nadjevom od čokolade. Cijelu tortu premažite šlagom s okusom čokolade. Umjesto šlaga možete ga ukrasiti i glazurom od čokolade.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice