Kombinacija jabuka i oraha oduvijek je bila omiljena slasticama i kolačima. Ovaj okus najviše podsjeća na bakinu kuhinju, a kad nemate vremena za međimursku gibanicu, tradicionalnu slasticu iz Međimurja i sjeverne Hrvatske, s jabukama, sirom, orasima i makom, ili pak štrudlu s jabukama i orasima, pripremite nešto jednostavnije i brže.

Na YouTube kanalu Useful and quick pronašli smo recept za kolač od jabuka i oraha, ali bez brašna i jaja za koji ne morate paliti pećnicu.

Sastojci

Za biskvit:

  • 4 jabuke
  • 2 žlice šećera
  • 1 žličica cimeta
  • 200 g keksa
  • 50 g nasjeckanih oraha
  • 50 g tamne čokolade

Za glazuru:

  • 200 ml mlijeka
  • 1 žlica kukuruznog škroba
  • 30 g bijele čokolade
  • 1 žlica šećera

Recept za kolač s jabukama i orasima bez pečenja

12:11
Korak 1

Pomiješajte

Jabuke ogulite i naribajte na krupnije ribe. Dodajte im šećer i cimet, pa sve dobro promiješajte.

12:21
Korak 2

Kuhajte

Zagrijte na laganoj vatri 10 minuta uz miješanje.

12:21
Korak 3

Promiješajte

Maknite s štednjaka, pa pomiješajte s keksima koje ste prethodno izlomili na veće komade. Dodati orahe, naribanu tamnu čokoladu, pa sve sjedinite. Smjesu prebacite u kalup.

Postupak pogledajte u videu:

12:22
Korak 4

Kuhajte

Za preljev pomiješajte mlijeko sa šećerom i škrobom, pa kuhajte dok se ne zgusne. Dodajte bijelu čokoladu i miješajte dok se ne otopi.

12:22
Korak 5

Prelijte

Kada ste dobili jednoličnu smjesu ravnomjerno je prelijte preko torte. Kada se glazura ohladi kolač je spreman za posluživanje. Po želji prije posluživanja pospite ga naribanom čokoladom.