Pita mađarica jedna je od najpoznatijih na našim prostorima i gotovo da nema proslave ili svečane prilike, a da se na stolu ne nađe ovaj kolač. 

U nastavku donosimo recept za specijalnu tortu inspirirana tradacionalnom Mađaricom.

Sastojci

Kore

450 g glatkog brašna
½ vrećice praška za pecivo
150 g šećera
1 jaje
45 g svinjske masti
150 ml mlijeka

Krema

800 ml mlijeka
250 g šećera
75 g kakaa
60 g glatkog brašna
20 g škrobnog brašna
100 g kvalitetne čokolade
250 g maslaca

Glazura

80 g kvalitetne čokolade
35 g maslaca

Priprema

Kore

U većoj zdjeli prosijajte brašno i prašak za pecivo, dodajte šećer, jaje, mast i mlijeko pa zamijesite tijesto. Od ove količine tijesta dobićete 11 kora.

Prvo tijesto podijelite na 7 jednakih dijelova te svaki tanko razvaljajte pa pomoću kalupa promjera 22 cm, izrežite jednake krugove. Od ostataka tijesta (koji je ostao nakon obrezivanja kora) dobićete sam još 4 kore.

Svaku koru stavite na papir za pečenje pa na obrnutu stranu lima za pečenje te pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C 6-7 minuta.

Krema

Polovicu količine mlijeka i šećer staviti na vatru da zakipi. U ostatku mlijeka dobro izmiješati kakao, glatko i škrobno brašno kako ne bi bilo grudica.

Kad mlijeko sa šećerom zakipi, sklonite ga s vatre pa u njega umiješajte gornju smjesu, kao da kuhate puding. Kada ste dobro umiješali, vratite na vatru pa kuhajte joj nekoliko minuta neprestano miješajući. Ako smatrate da imate grudica u kremi, odmah je protisnite kroz cjedilo.

U još vruću kremu umiješajte i sitno nasjeckanu čokoladu i miješajte dok se ne otopi. Zatim kremu prekrijte prozirnom folijom (folija neka bude skroz na kremi) kako se ne bi uhvatila kožica. Kada se krema ohladi, umiješajte u nju maslac.

Najbolji recept za Mađaricu
Shutterstock 

Glazura

U mikrovalnoj ili na pari otopite čokoladu i maslac te izmiješajte.

Slaganje

Kako bi torta bila urednija, složite je u kalupu. Na tanjur za posluživanje možete staviti malo kreme kako bi prvu koru „zalijepila“ da torta ne klizi. I dalje bez prevelike nauke, kora, krema, kora, krema, kora…. a završite s kremom.

Tortu preko noći ostavite u hladnjaku kako bi kore otpustile. Kada skinete kalup, poravnajte kremu okolo i nanesite ostatak ako imate viška te prelijte glazurom.

 izvor: slatkopedija.hr