Postoji toliko preslatkih uskrsnih poslastica, ali mi smo se odlučili za jednostavne keksiće u obliku zečića i pisanica. Naravno, za to vam treba i prigodni kalup makar, ako ga nemate, tijesto se može prilično jednostavno oblikovati nožem.
Uključite i djecu da vam pomognu ispeći ovu uskrsnu slasticu - i pustite neka je sami ukrašavaju - s kokosovim brašnom, šarenim čokoladnim mrvicama ili, kako i stoji u receptu, smjesom od šećera i bjelanjaka. I, ne zaboravite, glavni trik za najbolji okus ovih keksića je da tijesto prije izrade - dobro ohladite.
Sastojci
- 350 g brašna (plus još za radnu površinu)
- 1/4 žličice soli
- 65 g maslaca, sobne temperature
- 30 g krem sira, na sobnoj temperaturi
- 40 g granuliranog šećera
- 1 veliko jaje, plus dodatno bjelanjak jednog jaja
- 1/2 žličice čistog ekstrakta vanilije
- 170 g šećer u prahu
- 1/2 žličice vode
- kokosovo brašno, šarene čokoladne mrvice za ukrašavanje
Recept za uskrsne keksiće
Izmiksajte
Pomiješajte brašno i sol u posudi. Istucite maslac, krem sir i granulirani šećer mikserom na srednjoj brzini dok smjesa ne postane lagana i pahuljasta, 2 do 3 minute.
Istucite
Istucite cijelo jaje i vaniliju. Postepeno umiješajte u brašno dok se ne sjedini.
Zamijesite i ohladite
Razvucite tijesto u oblik diska i zamotajte u plastičnu foliju. Ohladite na 1 sat ili čak držite u frižideru nekoliko dana (do tjedan dana).
Izrežite
Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Dva lima za pečenje obložite papirom za pečenje. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte tijesto do debljine cca 6 mm. Izrežite kolačiće pomoću kalupa ili ih sami oblikujte u željene oblike jaja i zečića. Ostatke tijesta opet zamijesite i izrežite još kolačića.
Pecite
Pecite dok keksići ne porumene oko rubova, 11 do 12 minuta. Ostavite u limu da se hlade još pet minuta a potom izvadite kolačiće van da se potpuno ohlade.
Napravite glazuru
Umutite šećer u prahu, bjelanjak i vodu u posudi dok smjesa ne postane gusta i glatka.
Ukrasite
Prebacite u vrećicu za ukrašavanje i iscrtajte željene ukrase ili pustite djecu da ukrašavaju po želji sa kokosovim brašnom i šarenim čokoladnim mrvicama.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice