Vjerujemo kako će na pitanje koje vam je omiljeno voće mnogi od vas navesti jagode kao odgovor. Doista teško im je odoljeti pa svoje mjesto rado nađu i u kolačima.

Ovoga puta njima smo odlučili upotpuniti klasičan kolač od sira. Riječ je o kombinaciji s kojom jednostavno ne možete pogriješiti. Navedeni sastojci prikladni su za kalup promjera 24 cm.

Sastojci za tijesto:

250 g brašna
125 g maslaca
100 g šećera
1 žutanjak

Sastojci za nadjev od sira:

250 g svježeg kravljeg sira
100 g šećera
1 prašak za puding od vanilije
naribana korica limuna
4 jaja
250 ml slatkog vrhnja

Za dekoraciju:

500 g jagoda
1 crveni preljev za tortu

Priprema:

Zamijesite tijesto od prosijanog brašna, maslaca, šećera i žutanjka. Zamotajte ga i ostavite na dva sata u hladnjaku. Pećnicu zagrijte na 200°C, a u međuvremenu razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini pa njime obložite dno i stijenku okruglog kalupa. Tijesto lagano izbodite vilicom i pecite 10 minuta.

Pomiješajte sir, šećer i prašak za puding s limunovom koricom i jajima. Čvrsto istucite vrhnje pa ga umiješajte u smjesu.

Tijesto u kalupu napunite dobivenom smjesom i pecite jedan sat. Pustite da kolač odstoji prije nego ćete ga ukrasiti opranim, ocijeđenim i prepolovljenim jagodama. Za kraj, pripremite preljev prema uputama na omotu i njime prelijte jagode.