Käsekuchen je tradicionalni njemački kolač od sira, sličan cheesecakeu. U originalnom receptu priprema se sa sirom quarkom koji možete zamijeniti svježim sirom. Quark je svježi sir s visokim udjelom proteina, niskim udjelom mliječne masti i ugljikohidrata. Ukrasiti ga možete voćem po izboru, a sa sirom se dobro slaže bobičasto voće.

Sastojci:

  • 200 g maslaca
  • 225 g kristal šećera
  • 6 jaja
  • 225 g brašna
  • 4 šalice svježeg sira
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 1 žlica soka limuna
  • 1 vrećica pudinga od vanilije
  • za serviranje - šlag i voće po želji

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva, okrugli kalup namažite maslacem. Na dno staviti krug od papira za pečenje, da se kolač ne lijepi.

Umutite maslac, jedno jaje i 80 grama šećera. Smjesu utisnite u dno kalupa i pokušajte je rasporediti i po stijenkama kalupa kako bi kolač dobio hrskavu koricu.

Nadjev napravite od ostalih sastojaka - prvo mikserom pjenasto umutite preostali maslac i šećer. Jaja razdvojiti na žumanjke i bjelanjke, pa prvo žumanjke jedno za drugim dodavati u nadjev. Prije dodavanja sljedećeg jajeta dobro umutite nadjev. Kad ste dodali sva jaja pažljivo umiješajte sir. Zatim u nadjev dodajte vanilin šećer, ekstrakt vanilije i limunov sok, a na kraju prašak za puding.

Bjelanjke tucite mikserom oko pet do sedam minuta, dok ne dobijete čvrsti snijeg. Spatulom ga pažljivo umiješajte u žuti nadjev, prelijte preko tijesta u kalupu i poravnajte.

Stavite kolač u pećnicu i pecite sat vremena. Zatim isključite pećnicu, otvorite vrata i ostavite kasekuchen u vrućoj pećnici još desetak minuta.

Pustite da se kasekuchen ohladi na sobnu temperaturu, a zatim poslužite sa šlagom i svježim voćem po izboru.

 Izvor: Stvar Ukusa