Hrskavi keksi, kremasti sir i slatke jagode? Ako je vaš odgovor da, imamo recept za cheesecake s jagodama za koji ne morate paliti pećnicu.

Osim svježe jagoda, možete dodati i preljev od jagoda za dodatne bodove publike. 

Sastojci:

150 g keksa po izboru
1 žlica šećera
120 g maslaca
220 g krem sira, sobne temperature
120 g šećera
300 ml slatkog vrhnja
350 g mascarponea
2 žlice limunovog soka
250 g jagoda
preljev od jagoda

Pogledajte OVDJE i 5 predivnih recepata za cheesecake

Priprema:

Kekse prebacite u blender ili sjeckalicu i usitnite ih. U posudi pomiješajte kekse, šećer i otopljeni maslac. Pripremite okrugli kalup promjera 22 centimetra, a dno obložite papirom za pečenje. Smjesu keksa utisnite u dno kalupa i još centimetar uz rubove. Stavite u zamrzivač na 15 minuta.

U zdjelu dodajte krem sir i šećer pa miksajte na srednjoj brzini tri minute, dok smjesa ne postane pjenasta i glatka. Očistite metlice od miksera, a zatim u drugoj posudi istucite slatko vrhnje u čvrst šlag. Smanjite brzinu, dodajte mascarpone i miksajte dok se sir i šlag ne sjedine.

Špatulom umiješajte krem sir u smjesu sa šlagom. Postepeno dodajte i sok od limuna. Rasporedite kremu od sira po ohlađenim keksima i stavite u hladnjak preko noći. Jagode operite i narežite na kolutove. Neposredno prije serviranja jagode rasporedite po vrhu torte te po želji prelijte preljevom od jagoda.