Krenula je sezona breskve koja svojim slatkim okusom osvajaja na prvu. Za danas smo vam pripremili prhku pitu od breskve koju možete poslužiti u kombinaciji sa kremasti sladoledom od vanilije. U nastavku videa nalazi se video sa detaljnim opisom postupka pripreme ovog deserta sa instagram profila Dawida Powaleka. 

Sastojci:

Prhka kora:

  • 200 g brašna
  • 80 g rashlađenog maslaca
  • 2 žumanjka
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 žlica mlijeka

Nadjev:

  • 4 breskve
  • 60 g maslaca
  • 4 žlice šećera
  • 1 žlica soka od limuna

Priprema:

Stavite sve sastojke za koru u zdjelu i miksajte dok se sve dobro ne sjedini. Stavite tijesto u zdjelu. Brzo promijesite i oblikujte kuglu. Pokrijte ga krpom i stavite u hladnjak na sat vremena. U međuvremenu pažljivo operite breskve, prerežite na 8 dijelova. Otopite maslac na tavi i kratko popržite breskve. Pospite šećerom i pokapajte limunovim sokom. Kada postane pjenušavo i breskve omekšaju, maknite s vatre. Uzmite okruglu tepsiju i unutra stavite breskve. 

Zagrijte pećnicu na 180°C. Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj dasci na veličinu tepsije. Breskve prekrijte slojem tijesta i lagano pritisnite tijesto na stijenke tepsije. 

Tijesto prije pečenja izbodite vilicom. Pecite oko 25 minuta. Izvadite iz pećnice, narežite i servirajte uz kuglicu sladoleda od vanilije.