Rajka torta je sočna torta od šlaga s malinama i beze korama koje se tope u ustima. Lagane i pahuljaste kore s mekih žutim slojem koje podsjećaju na prozračne oblake, zbog toga je i dobila ime rajska torta. Bademi daju hrskavost torti koja je savršena za vruće ljetne dane.
Sastojci:
- 10 žlica maslaca
- 135 g šećera
- 4 jaja
- 11 žlica ekstrakta vanilije
- 170 g brašna
- 1,5 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 60 g mlijeka
- 150 g šećera
- 50 g badema
Nadjev:
- 415 ml vrhnja za šlag
- 2 žlice šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 340 g malina
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za torte pokrite papirom za pečenje. Dodajte malo maslaca ispod papira gdje se preklapaju da ostanu zajedno.
U zdjeli izmiksajte maslac i šećer, izmiksajte žumanjke jedan po jedan i miksajte da se sjedine, a zatim dodajte vaniliju.
U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Dodajte mješavinu brašna u smjesu maslaca i miksajte dok se dobro ne sjedini. Dok miksate, dodajte mlijeko i miješajte dok se ne spoji. Podijelite tijesti na dva dijela i ravnomjerno rasporedite po kalupu.
U zasebnu zdjelu dodajte bjelanjke i miksajte dok ne nastane snijeg. Dodajte malo soli, pa postupno dodavajte po žlicu šećera u prahu. Nastavite miksati dok ne nastane čvrsta smjesa. Podijelite smjesu od bjelanjaka na dva dijela i razmažite ravnomjerno, po vrhu pospite narezanih badema.
Pecite na 180 stupnjeva 30 minuta, ili dok bjelanjci s bademima ne porumene. Izvadite iz pećnice i ohladite kalup, a zatim izvadite iz kalupa i stavite drugu polovicu da se ispeče.
Za nadjev od šlaga i malina pomiješajte vrhnje za šlag sa šećerom i vanilijom. Miksajte na srednjoj brzini 2 minute dok se ne zgusne. Maline ubacite u šlag i ostavite šaku malina sa strane za dekoriranje.
Postavite donji sloj torte na pladanj za torte od bjelanjaka stranom prema gore i prekrijte ga sa svim šlagom od malina, ravnomjerno ga rasporedite po površini. Stavite sljedeći sloj na vrh, bjelanjke stranom prema gore. Po vrhu lagano pospite šećerom u prahu i po vrhu posložite maline koje ste sačuvali.
Izvor: Natasha's Kitchen
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice