Sočna torta od čokoladnog biskvita i slatke kreme od kokosa i oraha podrijtelom dolazi iz Njemačke. Kombinacija tropskog kokosa i hrskavih oraha oduševit će vas svojom jednostavnošću i jedinstvenom slatkom aromom. Tortom oduševite svoje najmilije za posebne prigode ili za obična druženja.
Sastojci:
- 115 g čokolade
- 120 ml vruće vode
- 270 g brašna
- 1 žlica kakao praha
- 1 žličica sode bikarbone
- ½ žličice praška za pecivo
- ½ žličice soli
- 284 g omekšanog maslaca
- 400 g šećera
- 4 jaja
- 1½ žličice ekstrakta vanilije
- 240 ml jogurta
Krema od kokosa i oraha:
- 320 g šećera
- 360 ml kondeziranog mlijeka
- 3 žumanjka
- 170 g maslaca
- prstohvat soli
- 300 g kokos
- 120 g oraha
- ½ žličice ekstrakta vanilije
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje, U velikoj zdjeli promiješajte čokoladu i vruću vodu, zdjelu držite iznat lonac vruće vode kako bi se otopilo. U zdjeli za miješanje pomoću miksera miksajte maslac i 3/4 šećera dok ne postane svijetle boje. Dodajte žumanjke, jedan po jedan, miksajući nakon svakog. Zatim umiješajte ekstrakt vanilije. Dodajte otopljenu čokoladnu smjesu i miksajte dok se sve ne spoji. Mikserom dodajte trećinu smješavine brašna, a zatim polovicu jogurta. Ponovite s drugom trećinom brašna i ostatkom jogurta. Miksajte dok se sve ne sjedini.
U posebnoj zdjeli izmiksajte bjelanjke u snijeg, polako posipajte preostalom trećinom šećera. Miksajte dok se ne spoji, pa lagano dodajte bjelanjke u smjesu za tijesto.
Tijesto ravnomjerno rasporedite po pripremljenom kalupu i zagladite. Pecite oko 30-35 minuta. Ostavite kolač da se ohladi u kalupu oko 15 minuta.
U velikoj tavi pomiješajte šećer, mlijeko i žumanjke. Umutite dok se ne spoji, Dodajte maslac i sol. Kuhajte na vatri uz neprestano miješanje kuhačom dok se maslac ne rastopi i smjesa ne počne kuhati i zgupnjavati se oko 5 minuta. Maknite s vatre.
Umiješajte nasjeckane tostirane orahe, kokos i ekstrakt vanilije. Pustite da se ohladi dok ne postane maziv.
Tijesto prerežite na 3 sloja, na prvu koru torte premažite sloj kreme od kokosa i oraha, stavite još jedan sloj tijesta i premažite kremom od kokosa i oraha i ponovite još jednom. Stavite da se torta ohladi minimalno jedan sat ili preko noći.
Izvor: Preppy kitchen
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice