Kolač od ricotte i malina odličan je odabir za nedjeljni ručak ili za goste koji su najavili svoj dolazak dan ranije. Brzo ćete pripremiti smjesu, ali imajte na umu da se peče sat vremena te da biste ga trebali u potpunosti ohladiti prije rezanja.

U uputama navodimo kalup za tortu, ali vi možete upotrijebiti i duboki četvrtasti kalup i narezati kolač na kocke. Kako god bilo, poslužite ga s dodatnom žlicom ricotte i svježim malinama. U slast!

Kolač od ricotte i malina

Sastojci:

  • 220 g glatkog brašna
  • 1 žlica praška za pecivo
  • 1 žličica soli
  • 370 g ricotte
  • 270 g šećera
  • 3 jaja (M)
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije
  • 1 naranča (samo korica)
  • 120 g rastopljenog maslaca
  • 350 g svježih malina

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Okrugli kalup za tortu promjera 22 ili 24 cm obložite papirom za pečenje.
  2. U jednoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
  3. U drugoj posudi izmiksajte ricottu s 220 g šećera, jajima i ekstraktom vanilije. Ulijte rastopljeni (i rashlađeni) maslac.
  4. Smjesu s ricottom lagano pomiješajte s pripremljenim suhim sastojcima. Na kraju umiješajte polovicu malina.
  5. Prelijte u pripremljeni kalup pa rasporedite preostale maline i pospite s preostalih 50 g šećera.
  6. Pecite otprilike sat vremena, dok kolač ne poprimi zlatnu boju. Pustite da se ohladi prije rezanja!