Ako ste ljubitelj keksa s čokoladom, odnosno popularnih američkih chocolate chip cookies, uvijek je bolja opcija domaća verzija. Za ovaj recept potrebni su vam jednostavni sastojci koje vjerojatno imate kod kuće, a ne morate kupovati čokoladne kapljice već je dovoljno samo krupnije nasjeckati bilo koju mliječnu čokoladu.

Sastojci:

  • 280 g višenamjenskog brašna
  • 1 čajna žličica sode bikarbone
  • 1,5 žličica kukuruznog škroba
  • 1/2 žličice soli
  • 170 g maslaca otopljenog i ohlađenog 5 minuta
  • 150 g smeđeg šećera
  • 100 g bijelog šećera
  • 1 veće jaje + 1 žumanjak, sobne temperature
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 225 g kupovne čokolade ili čokolade izlomljene na komadiće

Priprema:

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, kukuruzni škrob i sol. Ostavite sa strane. U srednjoj zdjeli tucite otopljeni maslac, smeđi šećer i bijeli šećer dok ne budu grudice. Istucite jaje i žumanjak. Na kraju umiješajte ekstrakt vanilije. Smjesa će biti rijetka. Ulijte u suhe sastojke i promiješajte velikom žlicom ili gumenom lopaticom.

Tijesto će biti jako mekano, gusto i izgledat će masno. Umiješajte komadiće čokolade. Možda se komadići čokolade neće zalijepiti za tijesto zbog otopljenog maslaca, ali potrudite se da ih sjedinite. Tijesto dobro prekrijte i ostavite u hladnjaku najmanje 2-3 sata do 3 dana.

Tijesto možete ostaviti u hladnjaku preko noći kako bi se manje raširilo prilikom pečenja. Izvadite iz hladnjaka i ostavite 10 minuta na sobnoj temperaturi da malo omekša. Zagrijte pećnicu na 163°C. Velike tepsije obložite papirom za pečenje. Ostavite sa strane.

Pomoću lopatice za kekse ili mjerne žličice odmjerite 3 male žličice od oko 60 g tijesta za kekse. Svaki dio tijesta razvaljajte u kuglu, pazeći da oblik bude poput cilindra. Na svaki pleh staviti 8-9 loptica tijesta.

Pecite kekse 12-13 minuta ili dok rubovi ne porumene. Ohladite ih na limu za pečenje 10 minuta. U međuvremenu, utisnite nekoliko dodatnih komadića čokolade u vrhove toplih kolačića. Nakon hlađenja na limovima za pečenje 10 minuta, prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.

Izvor: Stvar Ukusa