Raskošna Red velvet (crveni baršun) torta poznatija je od crnog baršuna i često se priprema kao desert za Valentinovo zbog svoje crvene boje. U crnu verziju ide kava, dodatak mnogim kolačima i tortama, od najslavnijeg talijanskog deserta tiramisu do starinskih torti s orasima kao što je Titov kolač te francuske torte Opera

Sastojci:

  • 190 g brašna
  • 125 g šećera
  • 30 g nezaslađenog kakaovog praha
  • 1 čajna žličica sode bikarbone
  • 1/2 žličice soli
  • 125 g mlaćenice
  • 65 ml ulja
  • 2 velika jaja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica bijelog octa
  • 2 žlice crne prehrambene boje
  • 65 ml kuhane kave

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 175°C. Okrugli pleh namastiti i pobrašniti. U velikoj zdjeli prosijte zajedno brašno, šećer, kakao prah, sodu bikarbonu i sol. U drugoj zdjeli pomiješajte mlaćenicu, ulje, jaja, vaniliju, ocat i crnu prehrambenu boju.

Postupno umiješajte mokre sastojke u suhe sastojke dok se ne sjedine. Umiješajte kavu. Ulijte tijesto u pripremljenu posudu. Pecite 30-35 minuta. Ostavite kolač da se hladi u kalupu 10 minuta, a zatim ga prebacite na rešetku.