Biskvit umočen u čokoladu i posipan kokosom - popularni čupavci nastali su od kolača koji se zove lamingtons koji potječe iz Australije. Osim klasičnog recepta za čupavce koji uspijevaju svima, isprobajte ih u raznim verzijama - brzoj za koju ne trebate pećnicu, ružičastoj - s jagodama, a ako želite iznenaditi ukućane i goste, iskušajte se u pripremi Lamington torte - božanstvene kombinacije čupavaca s nadjevom od jagoda, mascarponea i šlaga.
1. Čupavci bez pečenja
Sastojci:
- 1 l mlijeka
- 180 g šećera
- 160 g griza
- 60 g kakaa
- 5 g vanilin šećera
- 60 g kokosa
Priprema:
U mlijeko dodajte šećer, kakao i griz. Dobro promiješajte i kuhajte dok se ne zgusne uz stalno miješanje. Pred kraj dodajte vanilin šećer. Ponovno promiješajte i maknite sa štednjaka. Vodom namočite stijenke i dno vatrostalne posude pa izlijte smjesu i poravnajte. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku dva sata. Izvadite kolač, narežite na kocke pa uvaljajte u kokos.
Detaljan postupak pripreme pogledajte u videu:
2. Ružičasti čupavci s jagodama
Sastojci:
Za biskvit:
- 3 jaja
- 70 g šećera
- 60 g brašna
- 25 ml ulja za kuhanje
- 1 žličica ekstrakta jagode
Preljev:
- 100 g džema od jagoda
- 75 g tople vode
- ružičasta prehrambena boja
- kokos
Priprema:
Odvojite žumanjke i bjelanjke pa žumanjke pjenasto umutite sa šećerom. Bjelanjke posebno istucite u čvrsti snijeg. Pomiješajte obje smjese pa dodajte ekstrakt jagode i prosijano brašno pa lagano promiješajte. Dobivenu smjesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje, pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 150°C oko 25 minuta.
Pomiješajte toplu vodu s bojom za hranu. Biskvit izrežite na kvadrate, pa uzmite jedan kvadrat, premažite ga pekmezom s jedne strane, zatim ga prekrijte drugim kvadratom, opet premažite pekmezom i prekrijte trećim kvadratom. Uvaljati u obojenu vodu, pa u kokos.
Detaljan postupak pripreme pogledajte u videu:
3. Lamington torta
Sastojci:
Za biskvit:
- 3 jaja
- 70 g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
- 100 g brašna
- 20 g maslaca
Za šećerni sirup:
- 50 g šećera
- 50 ml vode
Za nadjev od jagoda:
- 250 g smrznutih ili svježih jagoda
- 50 g šećera
- 1 žlica soka od limuna
Za glazuru:
- 120 g čokolade
- 140 ml slatkog vrhnja
- 200 g kokosa
Za nadjev od mascarponea:
- 250 g mascarpone sira
- 60 g šećera u prahu
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 300 ml vrhnja za kuhanje
- 1/2 žlice želatine u prahu
- 2 žlice vode
Priprema:
Pjenasto umutite jaja sa šećerom, prstohvatom soli i vanilijom pa dodati prosijano brašno. Lagano promiješajte pa ulijte otopljeni maslac i ponovno izmiksajte.
Kalup premažite uljem pa stavite papir za pečenje i izlijte smjesu za biskvit. Poravnajte i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 18 minuta. Izvadite iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi.
U loncu pomiješajte šećer i vodu i kuhajte dok ne provrije. Sirup ulijte u zdjelu i ostavite da se ohladi.
Odmrznite jagode i ocijedite višak vode. Stavite jagode u lonac i prelijte limunovim sokom, dodajte šećer i kuhajte oko 10 minuta uz stalno miješanje. Kad se smjesa malo zgusne procijedite.
Čokoladu sa slatkim vrhnjem otopite na pari.
Želatinu pomiješajte s vodom i ostavite 5-10 minuta da nabubri. Za to vrijeme umutite sir mascarpone sa šećerom u prahu pa dodajte vaniliju i još malo miksajte. Želatinu otopite na pari i ulijte u kremu te promiješajte. U mascarpone nadjev dodajte šlag i lagano promiješajte.
Biskvit prvo premažite šećernim sirupom pa prelijte čokoladnom glazurom. Pospite kokos po cijeloj torti, odozgo i sa strana. Stavite biskvit u hladnjak na pola sata. Biskvit prerežite na dva jednaka dijela, pa jedan opet premažite šećernim sirupom. Na vrh stavite obruč za torte i namažite džem te poravnajte. Zatim nadjev od mascarponea i zagladite pa stavite drugi biskvit. Stavite u hladnjak na 4-6 sati ili preko noći. Ukrasite jagodama.
Detaljni postupak pogledajte u videu:
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice