Biskvit umočen u čokoladu i posipan kokosom - popularni čupavci nastali su od kolača koji se zove lamingtons koji potječe iz Australije. Osim klasičnog recepta za čupavce koji uspijevaju svima, isprobajte ih u raznim verzijama - brzoj za koju ne trebate pećnicu, ružičastoj - s jagodama, a ako želite iznenaditi ukućane i goste, iskušajte se u pripremi Lamington torte - božanstvene kombinacije čupavaca s nadjevom od jagoda, mascarponea i šlaga.

1. Čupavci bez pečenja

Sastojci:

  • 1 l mlijeka
  • 180 g šećera
  • 160 g griza
  • 60 g kakaa
  • 5 g vanilin šećera
  • 60 g kokosa

Priprema:

U mlijeko dodajte šećer, kakao i griz. Dobro promiješajte i kuhajte dok se ne zgusne uz stalno miješanje. Pred kraj dodajte vanilin šećer. Ponovno promiješajte i maknite sa štednjaka. Vodom namočite stijenke i dno vatrostalne posude pa izlijte smjesu i poravnajte. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku dva sata. Izvadite kolač, narežite na kocke pa uvaljajte u kokos.

Detaljan postupak pripreme pogledajte u videu:

2. Ružičasti čupavci s jagodama

Sastojci:

Za biskvit:

  • 3 jaja
  • 70 g šećera
  • 60 g brašna
  • 25 ml ulja za kuhanje
  • 1 žličica ekstrakta jagode

Preljev:

  • 100 g džema od jagoda
  • 75 g tople vode
  • ružičasta prehrambena boja
  • kokos

Priprema:

Odvojite žumanjke i bjelanjke pa žumanjke pjenasto umutite sa šećerom. Bjelanjke posebno istucite u čvrsti snijeg. Pomiješajte obje smjese pa dodajte ekstrakt jagode i prosijano brašno pa lagano promiješajte. Dobivenu smjesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje, pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 150°C oko 25 minuta.

Pomiješajte toplu vodu s bojom za hranu. Biskvit izrežite na kvadrate, pa uzmite jedan kvadrat, premažite ga pekmezom s jedne strane, zatim ga prekrijte drugim kvadratom, opet premažite pekmezom i prekrijte trećim kvadratom. Uvaljati u obojenu vodu, pa u kokos.

Detaljan postupak pripreme pogledajte u videu:

3. Lamington torta

Sastojci:

Za biskvit:

  • 3 jaja
  • 70 g šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli
  • 100 g brašna
  • 20 g maslaca

Za šećerni sirup:

  • 50 g šećera
  • 50 ml vode

Za nadjev od jagoda:

  • 250 g smrznutih ili svježih jagoda
  • 50 g šećera
  • 1 žlica soka od limuna
3 najljepša recepta za ljubitelje čupavaca
Shutterstock 

Za glazuru:

  • 120 g čokolade
  • 140 ml slatkog vrhnja
  • 200 g kokosa

Za nadjev od mascarponea:

  • 250 g mascarpone sira
  • 60 g šećera u prahu
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 300 ml vrhnja za kuhanje
  • 1/2 žlice želatine u prahu
  • 2 žlice vode
3 najljepša recepta za ljubitelje čupavaca
Shutterstock 

Priprema:

Pjenasto umutite jaja sa šećerom, prstohvatom soli i vanilijom pa dodati prosijano brašno. Lagano promiješajte pa ulijte otopljeni maslac i ponovno izmiksajte.

Kalup premažite uljem pa stavite papir za pečenje i izlijte smjesu za biskvit. Poravnajte i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 18 minuta. Izvadite iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi.

U loncu pomiješajte šećer i vodu i kuhajte dok ne provrije. Sirup ulijte u zdjelu i ostavite da se ohladi.

Odmrznite jagode i ocijedite višak vode. Stavite jagode u lonac i prelijte limunovim sokom, dodajte šećer i kuhajte oko 10 minuta uz stalno miješanje. Kad se smjesa malo zgusne procijedite.

Čokoladu sa slatkim vrhnjem otopite na pari.

Želatinu pomiješajte s vodom i ostavite 5-10 minuta da nabubri. Za to vrijeme umutite sir mascarpone sa šećerom u prahu pa dodajte vaniliju i još malo miksajte. Želatinu otopite na pari i ulijte u kremu te promiješajte. U mascarpone nadjev dodajte šlag i lagano promiješajte.

Biskvit prvo premažite šećernim sirupom pa prelijte čokoladnom glazurom. Pospite kokos po cijeloj torti, odozgo i sa strana. Stavite biskvit u hladnjak na pola sata. Biskvit prerežite na dva jednaka dijela, pa jedan opet premažite šećernim sirupom. Na vrh stavite obruč za torte i namažite džem te poravnajte. Zatim nadjev od mascarponea i zagladite pa stavite drugi biskvit. Stavite u hladnjak na 4-6 sati ili preko noći. Ukrasite jagodama.

Detaljni postupak pogledajte u videu: