Cheesecake, odnosno kolač ili torta od sira je jedan od najpopularnijih jednostavnih kolača na svijetu koji i početnici mogu napraviti. Jesen nam pruža mnoštvo raznih plodova koje možete kombinirati u ovom kolaču, poput kolača od sira s kruškama ili pak popularnog cheesecakea od bundeve.
Želite li iznenaditi obitelj i ukućane posebnim jesenskim desertom, pripremite cheesecake od jabuka s cimetom i muškatnim oraščićem te vanilijom. Za pripremu je potrebno malo vremena i strpljenja, ali savršena kombinacija sastojaka čini ga neodoljivom.
Sastojci:
Za podlogu:
- 200 g keksa
- 1/2 žličice muškatnog oraščića
- 1,5 žličica cimeta
- 1,5 žlica smeđeg šećera
- 50 g maslaca
Za tijesto i crumble od jabuka:
- 150 g jabuka
- 1 žlica šećera
- 1 žličica cimeta
- 100 g brašna
- 80 g smeđeg šećera
- 70 g maslaca sobne temperature
Za punjenje kolača od sira:
- 600 g krem sira
- 200 g šećera
- 150 g kiselog vrhnja
- 1 žlica kukuruznog škroba
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 3 jaja
Priprema:
1. Napravite koru
U blender stavite kekse, smeđi šećer, cimet i muškatni oraščić i sve dobro izmiksajte. Zatim dodajte otopljeni maslac i ponovno dobro promiješajte. Kalup obložiti papirom za pečenje, pa izliti dobivenu smjesu. Razmažite po rubu i dnu, pa lijepo pritisnite čašom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 160°C oko 10 minuta. Ostaviti da se ohladi.
2. Napravite tijesto i mrvice od jabuka
Jabuke narežite na kockice, pa pomiješajte sa šećerom i cimetom. Sve dobro izmiješajte da se sastojci sjedine. Prekriti prozirnom folijom. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, maslac i smeđi šećer. Miješajte rukama dok ne dobijete mrvice. Prekriti prozirnom folijom.
3. Napravite nadjev
Krem sir kratko umutiti pa postupno dodavati šećer i nastaviti mutiti. U drugoj zdjeli pomiješajte kiselo vrhnje i kukuruzni škrob dok ne dobijete glatku smjesu. Ne smije biti grudast. Dodati u kremu od sira, kao i vaniliju, te dobro izmiksati mikserom. Postupno dodajte jaja i sve vrijeme mutite.
4. Napravite kremu od sira
Nadjev za cheesecake izlijte u kalup i sve lijepo poravnajte. Preko toga rasporedite prvo smjesu od jabuka, a zatim mrvice od tijesta. Kalup izvana obložiti aluminijskom folijom, pa staviti u dublji pleh. Ulijte vruću vodu do pola.
5. Pecite
Cheesecake pecite u zagrijanoj pećnici na 160°C oko sat i pol. Nakon toga malo protresite kalup. Ugasite pećnicu i malo otvorite vrata te ostavite kolač od sira unutra da se hladi oko sat vremena. Zatim izvadite iz pećnice i skinite aluminijsku foliju. Ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi još sat vremena, a zatim u hladnjaku preko noći.
Izvor: StvarUkusa
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice