U vrijeme kad je većina ljudi na selu uzgajala domaće životinje, bilo je važno iskoristiti sve dijelove mesa. Tako su nastale kobasice, krvavice, čvarci, fileki ili tripice, a od svinjskih nožica, repića, ušiju, kože i drugih manje popularnih dijelova, pripremala tradicionalna hladetina.
Ovaj mesni žele s komadićima povrća i jajima čuvao se u podrumima, balkonima, tavanima i hladnjacima i bio prava delicija. Isprobajte ovaj jednostavan recept za hladetinu, a po želji kuhanim svinjskim dijelovima dodajte i kuhanu mrkvu i tvrdo kuhana jaja.
Sastojci
1 kg svinjskih nožica, uši, jezik, hrskavica, dimljeno meso, svinjska glava, njuška, kožica
1 luk
sol
začini po želji
zrna papra
listovi lovora ili peršina
mljevena crvena paprika po želji
Recept za hladetinu
Operite meso i povrće
Dobro operite svinjske dijelove i stavite ih kuhati s povrćem, začinite i stavite lovor i peršin.
Kuhajte
Preko svinjskih dijelova ulijte puno vode, oko tri litre. Svinjski dijelovi za hladetinu se dosta dugo kuhaju, oko tri do četiri sata.
Procijedite
Izvadite meso i procijedite, narežite na sitne komadiće i preko toga prelijte tekućinom u kojoj se kuhalo.
Ohladite
Ostavite da se ohladi, a zatim smjestite u hladnjak kako bi se hladetina stisnula.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice