U vrijeme kad je većina ljudi na selu uzgajala domaće životinje, bilo je važno iskoristiti sve dijelove mesa. Tako su nastale kobasice, krvavice, čvarci, fileki ili tripice, a od svinjskih nožica, repića, ušiju, kože i drugih manje popularnih dijelova, pripremala tradicionalna hladetina.

Ovaj mesni žele s komadićima povrća i jajima čuvao se u podrumima, balkonima, tavanima i hladnjacima i bio prava delicija. Isprobajte ovaj jednostavan recept za hladetinu, a po želji kuhanim svinjskim dijelovima dodajte i kuhanu mrkvu i tvrdo kuhana jaja. 

Sastojci

1 kg svinjskih nožica, uši, jezik, hrskavica, dimljeno meso, svinjska glava, njuška, kožica
1 luk
sol
začini po želji
zrna papra
listovi lovora ili peršina

mljevena crvena paprika po želji

Recept za hladetinu

15:51
Korak 1

Operite meso i povrće

Dobro operite svinjske dijelove i stavite ih kuhati s povrćem, začinite i stavite lovor i peršin. 

15:58
Korak 2

Kuhajte

Preko svinjskih dijelova ulijte puno vode, oko tri litre. Svinjski dijelovi za hladetinu se dosta dugo kuhaju, oko tri do četiri sata. 

Najlakši stari recept za hladetinu
Shutterstock 

15:59
Korak 3

Procijedite

Izvadite meso i procijedite, narežite na sitne komadiće i preko toga prelijte tekućinom u kojoj se kuhalo.

16:01
Korak 4

Ohladite

Ostavite da se ohladi, a zatim smjestite u hladnjak kako bi se hladetina stisnula.